Sreda, 6. decembar 2017.

22. sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku

Na sednici, održanoj 6. decembra 2017. godine, članovi Odbora razmatrali su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju, koji je podnela Vlada RS, u načelu.


Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac, obrazlažući Predlog zakona, istakao je da predložene izmene i dopune predviđaju viši stepen namirenja poverilaca, smanjenje troškova i skraćenje vremena stečajnog postupka. Izmene i dopune fokusirane su na poboljšanje pravnog položaja obezbeđenih poverilaca u postupcima reorganizacije i bankrotstva, dodatno preciziranje pravila postupka stečaja i njegovo ubrzavanje. Takođe, kako je istakao, izmenama i dopunama, obezbeđeni poverioci koji imaju hipoteke ili druga založna prava na imovini stečajnog dužnika stiču pravo na jednog predstavnika u Odboru poverilaca, što je do sada bilo rezervisano samo za neobezbeđene poverioce, čime će moći da imaju uvid i učestvuju u postupku.

Trivunac je dodao i da je predviđeno da određenje radnje u postupku mogu da se preduzimaju samo uz saglasnost obezbeđenog poverioca, kao što je izdavanje u zakup imovine pod hipotekom, ili njena prodaja bez javnog postupka oglašavanja, što je do sada bilo diskreciono pravo stečajnog upravnika. Uređeno je i pravilo o načinu procenjivanja imovine koju vrši licencirani procenitelj, čime će se doprineti pravnoj sigurnosti poverilaca i ubrzati postupak unovčenja imovine na osnovu tržišne procene. Uvodi se i posebno pravilo o ukidanju zabrane izvršenja na imovini stečajnog dužnika koja je pod hipotekom ili zalogom, uz davanje prava obezbeđenom poveriocu da je proda po pravilima koja važe za hipotekarne prodaje. Ukoliko obezbeđeni poverilac ne uspe da proda imovinu u roku od 6 meseci, vraća je stečajnom upravniku da je proda kroz stečajni postupak, istakao je državni sekretar.

Što se tiče postupka stečaja, postupak se ubrzava, dok su rokovi u postupku reorganizacije skraćeni, a postupak preciznije uređen. Nova pravila omogućavaju lakše finansiranje dužnika u stečaju, što sprečava gašenje dužnika i zadržava proizvodnju i zaposlene radnike. Ukratko, izmene i dopune Zakona o stečaju takođe se odnose i na smanjenje broja nenaplativih kredita, a Svetska banka i MMF ocenili su da Zakon može pružiti veću podršku poveriocima i odblokirati bankarski sektor, naglasio je Trivunac.

Nakon rasprave, članovi Odbora su, većinom glasova, usvojili Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju u načelu.

U nastavku sednice, predsedavajuća je obavestila članove Odbora da, usled sprečenosti, članovi Odbora dr Aleksandra Tomić i prof. dr Vladimir Marinković neće učestvovati na sastanku Parlamentarnog plenuma energetske zajednice koji se održava 19. decembra u Beču, te je predložila da Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku predstavlja Snežana R. Petrović.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Snežana B. Petrović, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora: dr Dragomir Karić, Studenka Kovačević, Jelena Mijatović, Snežana R. Petrović, Zoran Bojanić, Ivan Manojlović, Branislav Mihajlović, prof. dr Vladimir Marinković, Ana Čarapić, Veroljub Stevanović, prof. dr Miladin Ševarlić i Slaviša Ristić.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Sreda, 6. decembar 2017. | 22. sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku 06.12.2017.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5