12. april 2016. Aleksandar Čotrić na 22. Godišnjoj konferenciji Fonda jedinstva pravoslavnih naroda

12. april 2016. Aleksandar Čotrić na 22. Godišnjoj konferenciji Fonda jedinstva pravoslavnih naroda

Utorak, 12. april 2016.

22. Godišnja konferencija Fonda jedinstva pravoslavnih naroda o problemu izbeglištva

U Pirotu se od 11. do 13. aprila održava 22. Godišnja konferencija Fonda jedinstva pravoslavnih naroda, posvećena problemu izbeglištva.


Narodnu skupštinu Republike Srbije na ovom međunarodnom skupu predstavlja Aleksandar Čotrić, narodni poslanik i predsednik Stalne delegacije u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja, koji je u današnjem obraćanju, pored ostalog, istakao da je Srbija prihvatila i zbrinula više do sedam stotina hiljada izbeglica.

Govoreći o hrišćanskom poimanju izbegličkog problema u svetlu aktuelne realnosti, Čotrić je naveo:

„Srbija je tradicionalno povezana sa bliskoistočnim narodima prijateljstvom i sa zabrinutošću prati sve što se događa u tom regionu. Kao država preduzimamo sve aktivnosti da se reši kriza i sarađujemo sa svim akterima na Bliskom istoku, koji tragaju za mirnim i održivim rešenjem.

Srbija direktno oseća posledice bliskoistočne krize, a samo prošle godine preko teritorije naše zemlje prešlo je 600.000 izbeglica. U ovoj godini taj broj iznosi oko sto hiljada. Izbeglice su u Srbiju ulazile iz Makedonije, Bugarske i Rumunije. Bilo je dana kada je više od dve hiljade izbeglica prelazilo naše granice. Svi oni su bili zbrinuti, obučeni, smešteni u toplom i suvom, nahranjeni, a mnogi su dobili i novčanu pomoć. Prema njima je postupano humano i hrišćanski, jer srpski narod dobro poznaje sudbinu izbeglištva. U Prvom svetskom ratu kompletna srpska vojska, državno rukovodstvo i veliki broj stanovnika proveli su tri godine u izbeglištvu u Albaniji i Grčkoj, pred austro-ugarskom i nemačkom vojnom silom. U Drugom svetskom ratu nekoliko stotina hiljada Srba bilo je proterano sa teritorija u današnjoj Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, na kojima je bila uspostavljena vlast nacističke, zloglasne Nezavisne Države Hrvatske, koja je je samo u jednom logoru - Jasenovac, ubila sedam stotina hiljada srpskih civila - dece, žena, muškaraca i starih ljudi, samo zato što su bili srpske nacije i pravoslavne vere. U poslednjim balkanskim ratovima iz Hrvatske je prognano više od pola miliona Srba, a iz Bosne i Hercegovina, sa teritorija koje kontrolišu Bošnjaci (Muslimani) i Hrvati prognano je, takođe, oko pola miliona Srba. Od 1998. godine Kosovo i Metohiju, pod pritiskom albanskih ekstremista i terorista, moralo je da napusti više od dve stotine hiljada Srba.

Mi nismo bogata zemlja, a ni članica EU, ali smo odlučili da ove godine dodelimo preko Unicefa za Siriju 500.000 evra.

Ozbiljan rad i odgovoran pristup će omogućiti da probleme rešimo i još važnije je da svet bude još bolje i uspešnije mesto. Sve što radimo, radimo na principima hrišćanskog učenja i naše pravoslavne vere, uz uverenje - da nije principa Isusa Hrista, svet bi bio pretvoren u Velikog Inkvizitora, kako ga je opisao Fjodor Mihailovič Dostojevski.

Srbija je od početka krize nastojala da ima konstruktivan pristup i doprinos i stoga je podržala sve aktivnosti kada je u pitanju Sirija pod okriljem UN i specijalnog izaslanika generalnog sekretara.

Dali smo doprinos u rešavanju problema i kroz pristupanje anti-ISIS koaliciji.

Smatram da nam nisu potrebne krize u drugim delovima sveta, a posebno ne na Zapadnom Balkanu, i zato će Srbija učiniti sve da podrži stabilnost regiona i da uvek bude deo rešenja, a nikada više deo problema.“Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31