Sreda, 18. decembar 2013.

21. sednica Odbora za zdravlje i porodicu

Rezultati istraživanja Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa za 2013. godinu (Euro Health Consumer Index – EHCI 2013), pokazali su da je Srbija na poslednjem mestu po kvalitetu pružanja usluga u zdravstvenoj zaštiti.


Na sednici Odbora za zdravlje i porodicu, održanoj 18. decembra, predsednik Odbora prof. dr Dušan Milisavljević rekao je da je cilj predstavljanja rezultata istraživanja sagledavanje sistema zdravstvene zaštite u Srbiji, kako bi se definisali koraci za poboljšanje tog sistema.

Rezultate istraživanja Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa za 2013. godinu predstavio je Arne Bjornberg (Arne Björnberg), izvršni direktor projekta EHCI. On je rekao da se EHCI izveštaj priprema na osnovu javnih statističkih podataka, anketa sprovedenih među pacijentima i nezavisnog istraživanja koje sprovodi kompanija Health Consumer Powerhouse. U ovogodišnjem izdanju Indeksa rangirano je 35 nacionalnih sistema zdravstvene zaštite u Evropi, na osnovu 48 indikatora koji obuhvataju šest najznačajnijih oblasti za korisnike zdravstvenih usluga: prava i informisanje pacijenata, pristupačnost lečenja (dužina čekanja), ishodi lečenja, raspon i dostupnost pružanja usluga i farmaceutska sredstva. U indeksu za 2013. godinu uvedena je nova oblast – prevencija, sa osam novih indikatora. U rezultatima za 2013. godinu, po kvalitetu pružanja usluga u zdravstvenoj zaštiti prva je Holandija, a Srbiji koja se nalazi na samom dnu lestvice preporučeno je, kao ostalim državama koje žele da poboljšaju svoje zdravstvene sisteme, da uvede princip veće transparentnosti što podrazumeva objavljivanje podataka o kvalitetu bolnica i rada bolničkog osoblja, dodao je Arne Bjornberg.

Ministarka zdravlja prof. dr Slavica Đukić Dejanović osvrnula se na sistem zdravstvene zaštite u Srbiji, istakla postignute rezultate, ali i nedostatke, i zaključila da navedeno istraživanje treba da posluži kao smernica za sistemsko delovanje na poboljšanju zdravstvene zaštite.

Učesnici sednice Odbora ukazivali su na nedostatke sistema zdravstvene zaštite, a glavne teme diskusije bile su lečenje pacijenata obolelih od retkih bolesti, percepcija korupcije u zdravstvu Srbije, funkcionisanje sistema centralizovanih javnih nabavki. Pitanja učesnika diskusija odnosila su se i na rad savetnika koji su angažovani na zaštiti prava pacijenata i liste čekanja pacijenata obolelih od malignih bolesti.

U raspravi su učestvovali i Dragan Ilić, direktor Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, dr Miljana Grbić, direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, Mišel San Lot, direktor Kancelarije UNICEF-a u Srbiji, predstavnici udruženja za zaštitu prava pacijenata i udruženja roditelja dece obolelih od retkih bolesti, predstavnici zdravstvenih institucija Srbije, međunarodnih organizacija i članovi Odbora prof. dr Zoran Radovanović, Mirjana Dragaš i zamenica predsednika Odbora Ljubica Mrdaković Todorović.

Sednici je predsedavao prof. dr Dušan Milisavljević, predsednik Odbora.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (2)

Sreda, 18. decembar 2013. | 21. sednica Odbora za zdravlje i porodicu 18.12.2013.

Sreda, 18. decembar 2013. | 21. sednica Odbora za zdravlje i porodicu 18.12.2013.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1