Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Arandjelovac

Subota, 27. jul 2013.

21. sednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije

21.sednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije održana je 27. jula, u Aranđelovcu, u hotelu Izvor, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).


Na ovoj sedenici Odbor je razmatrao informaciju o 4G tehnologijama.
Prezentacije na temu 4G tehnologija imali su dr Milan Janković, direktor RATEL-a i predstavnici Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.
Direktor RATEL-a dr Milan Janković govorio je o Planu namene radio-frekvencijskih opsega u Republici Srbiji i njegovom sadržaju. Janković je predstavio tržište elektronskih komunikacija u Srbiji u 2012.godini, fiksnu mrežu, mobilne mreže, širokopojasni pristup i distribuciju medijskih sadržaja. On je govorio i o raspodeli prihoda u sektoru elektronskih komunikacija u 2012.godini i o indeksu IKT razvoja. Članovi Odbora imali su priliku da se upoznaju i sa korišćenjem frekvencija namenjenih za javne mobilne komunikacije, kao i sa perspektivama daljeg razvoja ovih tehnologija. Janković je na kraju prezentacije obrazložio potrebe Republike Srbije za nacionalnom širokopojasnom mrežom i predstavio inovacije koje je potrebno upotrebiti za projektovanje ove mreže.
Ispred Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija prezentaciju je održao pomoćnik ministra Nebojša Vasiljević. On je izneo pregled trenutnog stanja u oblasti telekomunikacija, mobilne telefonije i korišćenju Interneta u Srbiji, posebno se osvrnuvši na razvoj mobilnih telekomunikacija. Vasiljević je govorio i o LTE i WiMAX servisima. Što se tiče uvođenja 4G tehnologija u Srbiji, Vasiljević je rekao da je potreban odgovarajući regulatorni okvir i dodao i da je početkom oktobra 2012.godine usvojena Uredba o potvrđivanju Plana namene radio-frekvencijskih opsega, a da je sledeći korak donošenje planova raspodele, kojima će se bliže definisati uslovi korišćenja svakog frekvencijskog opsega. Krajnji rok za digitalizaciju je 17.jun 2015.godine, u skladu sa međunarodno preuzetim obavezama.
U zaključku prezentacije navedeno je da nove mobilne tehnologije četvrte generacije, kao što je LTE, imaju bolje performanse u odnosu na ranije tehnologije i obezbeđuju ostvarivanje zahteva korisnika u pogledu brzine, količine podataka i dostupnosti različitih servisa.
Članovi Odbora interesovali su se za proces digitalizacije u Srbiji, kao i za kapacitete za ispunjavanje propisanog roka digitalizacije, a diskutovalo se i o pitanju davanja dozvola nekomercijalnim emiterima.

Sednici je predsedavao Dejan Radenković, predsednik Odbora.

Arandjelovac: Foto galerija

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.