Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Svrljig

Ponedeljak, 12. februar 2018.

21. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

Na sednici od 12. februara, koja je održana van sedišta, u Skupštini opštine Svrljig, članovi Odbora razmotrili su jedinu tačku dnevnog reda: dualno obrazovanje - „praktično“ za svakog.


12. februar 2018. 21. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

12. februar 2018. 21. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

Na sednici je rečeno da je glavni izazov sa kojim se susreću male opštine pad nataliteta, a koji za posledicu ima zatvaranje školiskih i obrazovanih ustanova, nedostatak stručnog osoblja za rad u firmama i zatvaranje fabrika. Cilj lokalnih samouprava je da se Zakon o dualnom obrazovanju praktično primeni i da se roditelji i deca upoznaju sa koristima koje je ovaj zakon doneo.

Na sednici, članovi Odbora su, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave, direktorima obrazovnih ustanova i privrednicima, razgovarali o izazovima sa kojima se susreću. Direktorka srednje škole u Svrljigu govorila je o uvođenju novih obrazovnih profila koji bi privukli učenike da ostanu da se školuju u Svrljigu i da se odmah nakon završetka školovanja obezbede radna mesta u lokalnim privrednim kompanijama. Govorilo se i o stipendijama koje bi se davale istaknutim učenicima za podsticaj dualnom školovanju. Kroz dualno obrazovanje učenici će postići praktična znanja neophodna za rad u struci i teoretska znanja neophodna za dalje željeno usavršavanje u poslu, rečeno je na sednici.

Sednici je predsedavao zamenik predsednika Odbora prof. dr Ljubiša Stojmirović, a prisustvovali su i članovi i zamenici članova Odbora Miletić Mihajlović, Đorđe Kosanić, Milan Knežević i narodni poslanik Milija Miletić.

Odbor je ovu sednicu održao van sedišta Narodne skupštine, u Svrljigu, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.


Video (1)

Ponedeljak, 12. februar 2018. | 21. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo 12.02.2018.

Svrljig: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Četvrtak, 28. septembar 2017. 16. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Bosilegrad Ima fotografija Ima video snimaka
Sreda, 12. jul 2017. 12. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Crna Trava Ima fotografija Ima video snimaka
Petak, 4. novembar 2011. Šezdeset četvrta sednica Odbora za nauku i tehnološki razvoj Backi Petrovac Ima fotografija

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.