Sreda, 25. decembar 2013.

21. sednica Odbora za kulturu i informisanje

Na sednici Odbora za kulturu i informisanje, održanoj 25. decembra, diskutovalo se o problemu prinudne naplate dugovanja doprinosa za PIO i zdravstveno osiguranje za samostalne umetnike.


Predsednik Nacionalnog saveta za kulturu Duško Paunković je članovima Odbora ukazao na problem kašnjenja uplata od strane Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, što za posledicu ima da se slobodnim umetnicima, koji spadaju u kategoriju samostalnih poreskih obveznika, na teret stavljaju dug i kamate koje odatle proizilaze.
O ovom pitanju razgovaralo se i na sastanku Radne grupe koju je Odbor za kulturu i informisanje obrazovao na 17. sednici održanoj 25. novembra i predstavnika Koordinacionog odbora reprezentativnih umetničkih udruženja koji su takođe učestvovali u radu sednice Odbora.
Predstavnica Poreske uprave Rada Kostić rekla je da uzrok problema leži u neusklađenosti Zakona o kulturi i Zakona o doprinosima i da je jedno od mogućih rešenja otpisivanje dugova samostalnih umetnika, za šta je jedino nadležna Vlada.
Članovi Odbora ocenili su da je neophodno hitno rešavanje statusa slobodnih umetnika u Srbiji od kojih je skoro 90 odsto registrovano u Beogradu i negodovali što sednici nisu prisustvovali predstavnici Ministarstva kulture i informisanja.

Nakon diskusije, Odbor je usvojio sledeće zaključke:
1) Odbor traži od Vlade da donese zaključak kojim se prema samostalnim umetnicima prekida postupak prinudne naplate;
2) Odbor poziva nadležne državne institucije i nadležne organe lokalnih samouprava da učestvuju u radu javnog slušanja koje će se održati početkom sledeće godine, gde će se odlučivati o zakonskim rešenjima kojima se reguliše status slobodnih umetnika;
3) Odbor apeluje na lokalne samouprave da preuzete obaveze izvršavaju na vreme.

U nastavku rada, Odbor je doneo odluku o održavanju dva javna slušanja u periodu januar – jun 2014. godine na kojima će se razgovarati o statusu slobodnih umetnika i donošenju novog zakona o oglašavanju.

Odbor je takođe odlučio da uputi preporuku Ministarstvu kulture i informisanja za utvrđivanje jasnih kriterijuma za izdavanje prostorija nacionalnih ustanova kulture koje treba da budu u skladu sa osnovnom namenom tih institucija.

Sednici je predsedavala Vesna Marjanović, predsednica Odbora.Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5