Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Topola

Ponedeljak, 17. novembar 2014.

18. sednica Odbora za evropske integracije – 15. novembar

Na 18. sednici Odbora za evropske integracije, koja je održana 15. i 16. novembra u Topoli i Aranđelovcu, članovi Odbora diskutovali su o pregovaračkim poglavljima 11 (Poljoprivreda i ruralni razvoj) i 12 (Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika) o kojima će se pregovarati u toku pregovaračkog procesa za pristupanje EU, kao i o dostupnosti i načinima korišćenja sredstava iz IPARD fondova (predpristupni fondovi EU za ruralni razvoj).


15. novembar 2014.Učesnici sednice Odbora za evropske integracije u Topoli

15. novembar 2014.Učesnici sednice Odbora za evropske integracije u Topoli

Sednicu je otvorio predsednik Odbora Aleksandar Senić koji je rekao da je ovo prva sednica Odbora za evropske integracije koja se održava van sedišta Narodne skupštine. Održavanje sednice omogućeno je kroz projekat „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine Republike Srbije“ koji zajednički realizuju Narodna skupština i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)/Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).
Članovima Odbora i ostalim učesnicima sednice dobrodošlicu je poželeo narodni poslanik i predsednik Skupštine opštine Topola Dragan Jovanović. On je predstavio osnovne privredne grane opštine i naglasio da je Topola prevashodno poljoprivredna opština u kojoj dominira voćarstvo. Kako je objasnio Jovanović, Topola je izvozno orijentisana sa 90 odsto proizvoda koji se izvoze na rusko tržište. Dragan Jovanović je istakao značaj IPA fondova i naveo da se u Topoli trenutno realizuju tri evropska projekta.
Predstavnik Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Darko Jakšić predstavio je osnovne podatke o poglavljima 11 i 12 i naglasio da su potrebne reforme za integraciju domaće poljoprivrede u jedinstveno tržište EU. Jakšić je rekao da su pravi podaci o stanju poljoprivrede u Srbiji dobijeni popisom iz 2012. godine koji je finansirala EU.
Članovima Odbora obratila se i Sanja Mešanović iz Kancelarije za evropske integracije koja je objasnila je kako se odvija proces pregovaranja sa EU i način izrade akcionih planova.
Sednici je prisustvovao ambasador Slovenije u Srbiji i nekadašnji član pregovaračkog tima Slovenije Franc But koji je na osnovu iskustva svoje zemlje, predstavio osnovne smernice i predloge za pregovore sa EU. Franc But je govorio i o značaju uključenosti lokalnih samouprava u proces pregovaranja i izneo podatak da se 40 odsto pregovora sa EU odnosi na poljoprivredu i bezbednost hrane.
Učesnici sednice, među kojima su bili i predstavnici nevladinog sektora, diskutovali su o subvencijama u oblasti poljoprivrede i mehanizmima očuvanja životne sredine, restituciji i zakupu državnog zemljišta, a od Ministarstva i Kancelarije za evropske integracije zatraženi su odgovori na probleme sa kojima se suočavaju poljoprivrednici u oblasti pčelarstva i lova.


Video (1)

Subota, 15. novembar 2014. | 18. sednica Odbora za evropske integracije 15.11.2014.

Topola: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Ponedeljak, 17. novembar 2014. 18. sednica Odbora za evropske integracije – 16. novembar Arandjelovac Ima fotografija Ima video snimaka

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.