22. oktobar 2019. Učesnici zajedničke sednice Odbora za dijasporu i Srbe u regionu  i Odbora za kulturu i informisanje

22. oktobar 2019. Učesnici zajedničke sednice Odbora za dijasporu i Srbe u regionu i Odbora za kulturu i informisanje

Utorak, 22. oktobar 2019.

17. sednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu

Članovi Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, održali su, zajedno sa Odborom za kulturu i informisanje, 22. oktobra, sednicu na kojoj se razgovaralo o očuvanju kulturnog identiteta u dijaspori.


Na tu temu članovima Odbora obratila se Milica Mila Pivnički Malruni, supruga bivšeg premijera Kanade Brajana Malrunija, istaknuta članica srpske dijaspore u Kanadi.

U ime predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, i svoje ime, Milu Malruni i njenog supruga Brajana Malrunija, pozdravio je potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković, a uvodnim obraćanjima obratili su se predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta, kao i predsednik PGP sa Kanadom Zoran Bojanić.

Mila Malruni, kao istaknuta članica srpske dijaspore iz Kanade, govorila je o tome kako očuvati kulturni identitet srpskog naroda u dijaspori. Ona je naglasila da je multikulturalizam izuzetno važno pitanje u Kanadi, kao državi koja veruje u vladavinu prava, demokratiju i slobodu mišljenja, dodavši da kulturne raznolikosti mogu biti blago svake zemlje ukoliko su tretirane na pravi način.

Milica Mila Pivnički Malruni poreklom je iz Novog Bečeja i kao istaknutoj članici srpske dijaspore dode ljen joj je Vitez svetosavskog pacifizma. Opština Novi Bečej je u saradnji sa Arhivom Zrenjanina i Novog Bečeja i ambasadorkom dr Ljiljanom Nikšić priredila knjigu pod nazivom „Milina zemlja predaka – Porodica Pivnički u istoriji Novog Bečeja“.

Sednici su prisustvovali članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Kanadom, ambasador Kanade u Srbiji Nj.E. Kati Čaba, ambasadori Belgije, Iraka, Katara, Maroka i Alžira, predstavnici diplomatskog kora, Ministarstva spoljnih poslova i Opštine Novi Bečej.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Miodrag Linta, kao i članovi i zamenici članova Odbora Mirjana Dragaš, Aleksandar Marković, Blaža Knežević, Olivera Ognjanović, mr Jadranka Jovanović, Snežana Paunović, prim. dr Vlado Babić, Marjana Maraš, Dragan Veljković, Zoran Bojanić i Aleksandar Čotrić.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Utorak, 22. oktobar 2019. | zajednička sednica Odbora za kulturu i informisanje i Odbora za dijasporu i Srbe u regionu 22.10.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
nedelja, 21. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja