Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Bosilegrad

Četvrtak, 28. septembar 2017.

16. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

Članovi Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo održali su 28. septembra sednicu van sedišta Narodne skupštine, u Bosilegradu, u prostorijama SO Bosilegrad, na kojoj su razmotreni problemi obrazovanja u nacionalno mešovitim sredinama.


28. septembar 2017. 16. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

28. septembar 2017. 16. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

Sednici su prisustvovali predsednik opštine Bosilegrad i predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji Vladimir Zaharijev, zamenik predsednika opštine i Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji Stefan Stojkov, predstavnik Odbora za obrazovanje Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Mile Samardžić i direktori osnovnih i srednjih škola na teritoriji Bosilegrada, Dimitrovgrada i Babušnice.

Predsednik opštine Bosilegrad i Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji Vladimir Zaharijev informisao je članove Odbora o postignutim rezultatima i problemima vezanim za proces obrazovanja bugarske nacionalne manjine u Srbiji. On je istakao da je od velike važnosti što se posle 30 godina opet štampaju udžbenici na jezicima nacionalnih manjina i da deca, pripadnici nacionalnih manjina imaju mogućnost da se školuju na maternjem jeziku.

Zamenik predsednika Opštine i zamenik predsednika Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji Stefan Stojkov naveo je da je bugarska nacionalna manjina u Srbiji nastala posle Prvog svetskog rata i da danas opštine Bosilegrad i Dimitrovgrad imaju većinsko bugarsko stanovništvo. Ustav Srbije garantuje pravo na školovanje na maternjem jeziku, naveo je Stojkov i dodao da je u prethodnom periodu prioritet rada Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine bio izrada udžbenika na bugarskom jeziku i da je postignut veliki uspeh ispunjavanjem tog cilja. Stefan Stojkov je naveo i da postoji dobra saradnja sa Bugarskom po pitanju studiranja pripadnika bugarske nacionalne manjine u Bugarskoj. On je naveo i da se bugarski jezik izučava na beogradskom Univerzitetu kao strani jezik. Stojkov je posebno naglasio značaj činjenice da od pre pet godina u Bosilegradu postoji odeljenje Beogradske poslovne škole.

Članovima Odbora obratili su se i direktori osnovnih i srednjih škola iz Bosilegrada, Dimitrovgrada i Babušnice. Oni su istakli da je potreban veći fond časova bugarskog jezika i da pređe iz statusa izbornog u status obaveznog predmeta. Sa članovima Odbora razgovarali su i o kvalitetu nastave i opremljenosti kabineta u školama. Istaknut je značaj štampanja udžbenika na maternjem jeziku.

Sednici je predsedavao zamenik predsednika Odbora prof. dr Ljubiša Stojmirović, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Fatmir Hasani, Đorđe Kosanić i Nikola Savić.

Odbor je ovu sednicu održao van sedišta Narodne skupštine, u Bosilegradu, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.


Video (1)

Četvrtak, 28. septembar 2017. | 16. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo 28.09.2017.

Bosilegrad: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Ponedeljak, 12. februar 2018. 21. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Svrljig Ima fotografija Ima video snimaka
Sreda, 12. jul 2017. 12. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Crna Trava Ima fotografija Ima video snimaka
Petak, 4. novembar 2011. Šezdeset četvrta sednica Odbora za nauku i tehnološki razvoj Backi Petrovac Ima fotografija

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.