Sreda, 17. maj 2017.

14. sednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije

Na sednici održanoj 17. maja, članovi Odbora razmatrali su izveštaje o radu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za period od 01. jula do 30. septembra 2016. godine, za period od 01.10.2016. godine do 31.12.2016. godine i za period od 01.01.2017. godine do 31.03.2017. godine.


Predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija upoznali su članove Odbora sa izveštajima o radu Ministarstva za pomenute periode.

Pomoćnik ministra Sava Savić istakao je da je Nacrt zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, koji je izrađen u saradnji sa Ministarstvom privrede, upućen Vladi na razmatranje, a koji, pored toga što obuhvata postojeći Zakon o elektronskom poslovanju, Zakon o elektronskom dokumentu i Zakon o elektronskom potpisu, dodatno uređuje usluge od poverenja, u smislu sigurne dostave i dugotrajnog čuvanja elektronskih dokumenata, i potpuno omogućava rad prilikom kreiranja elektronskog dokumenta i svih procesa koji se odnose na obradu pomenutog dokumenta.

U nastavku izlaganja, Savić je upoznao članove Odbora da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija izradilo Strategiju razvoja industrije informacionih tehnologija za period od 2017. do 2020. godine, a odnosi se na sistemsku podršku tom sektoru, kroz razvoj IT sektora u domenu razvoja ljudskih resursa.

Dodao je da je zbog nedostatka stručnog kadra u školama, održano niz obuka u oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija u skladu sa Evropskim standardima, a sve u cilju jačanja kapaciteta i stavljanja u svrhu digitalnih kabineta u osnovnim školama na području Srbije. Istakao je da je kroz ovu obuku prošlo 735 nastavnika u osnovnim i 228 nastavnika u srednjim školama.

Predstavnik Ministarstva upoznao je članove Odbora da je 27. februara 2017. godine, osnovan Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, kako bi svi građani, uključujući i decu, mogli da prijave ugrožavanje bezbednosti dece na internetu i dobiju neophodne savete iz te oblasti.

Savić je dodao da je u pomenutom periodu doneto viši uredbi koje bliže uređuju mere zaštite IKT sistema od posebnog značaja i istakao da su uredbe stupile na snagu 3. marta ove godine, kao i da su sve relevantne institucije u obavezi da ih primenjuju.

Upoznao je članove Odbora sa posetom predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republici Indiji, koja je rezultirala potpisanim Memorandumom o razumevanju u oblasti informacionih tehnologija i elektronike sa Ministarstvom elektronike i tehnologije Republike Indije.

Predstavnica Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Andan upoznala je članove Odbora sa sprovedenim aktivnostima u oblasti poštanskih usluga, ističući da je u Ministarstvu pripremljen Predlog strategije razvoja poštanskih usluga za period od 2017. do 2020. godine, koji je prošao javnu raspravu i očekuje se da će Strategija biti usvojena do kraja ovog meseca.

Pored toga, Ministarstvo je radilo na izradi Nacrta zakona o poštanskim uslugama, koji je takođe prošao javnu raspravu i dobio pozitivna mišljenja svih relevantnih institucija i ministarstava.

U nastavku izlaganja, istaknuto je da je Nacrt zakona o elektronskim komunikacijama upućen u skupštinsku proceduru i da predstavlja jedan savremen, sistemski zakon koji ima za cilj da uredi ovu oblast koja je krucijalna za dalji razvoj privrede, kao i za unapređenje kvaliteta života svakog građanina Srbije. Ovim zakonom poboljšane su i preciznije uređene neke od odredbi važećeg Zakona.

Nakon diskusije koja je usledila, članovi Odbora usvojili su izveštaje o radu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za pomenute periode.

U nastavku sednice Odbor je prihvatio predlog Radne grupe za razmatranje predstavki, koji se odnosi na osam pristiglih podnesaka i uputio ih na dalje postupanje.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Katarina Rakić, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Ivan Karić, Aleksandar Stevanović, Stefana Miladinović, Dragan Jovanović, Zoran Milekić, Ivana Stojiljković, Dalibor Radičević, Jasmina Karanac, Ognjen Pantović, Jovo Ostojić, Jovica Jevtić, dr Dragan Vesović i Snežana B. Petrović.


Odbori vezani za ovu aktivnost

Video (1)

Sreda, 17. maj 2017. | 14. sednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije 17.05.2017.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1