Utorak, 13. februar 2018.

14. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

Na sednici od 13. februara, članovima Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova predstavljen je Izveštaj Republike Srbije u okviru trećeg ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda i dobijene preporuke.


Pre predstavljanja Izveštaja, Odboru se obratila Karla Herši (Karla Hershey), stalna koordinatorka Kancelarije UN u Srbiji, koja je izrazila zadovoljstvo nastavkom sprovođenja Univerzalnog periodičnog pregleda (UPP) na nacionalnom nivou. Ona je istakla da je ovo najvažniji mehanizam za unapređenje ljudskih prava, kako zbog svoje univerzalnosti, tako i zbog činjenice da se sprovodi na nacionalnim nivoima i ukoliko su sve institucije u društvu posvećenje njegovoj primeni, onda on može imati punu primenu na terenu. Herši je izrazila zadovoljstvo što se UPP u Srbiji sprovodi u saradnji sa svim relevantnim institucijama, posebno Parlamentom, u čemu će imati punu podršku Kancelarije UN.

Zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji Džozef Melot (Joseph Mellott), istakao je u obraćanju članovima Odbora da je ovaj Izveštaj rezultat dijaloga o stanju ljudskih prava. Misija je svesna značaja procesa izveštavanja, ali i koraka koje je potrebno učiniti kako bi se pratilo izvršenje preporuka koje su Srbiji uputile zemlje članice UN, naveo je Melot. On je dodao da Misija daje punu podršku ovom procesu kako bi bio funkcionalan i pozdravio saradnju Saveta za praćenje primene preporuka mehanizama UN za ljudska prava Vlade Republike Srbije sa nezavisnim institucijama i civilnim sektorom. Melot je pozvao sve činioce u društvu da nastave rad na unapređenju ljudskih prava, a Misija OEBS ostaje opredeljena da zajedno sa Kancelarijom UN pruži punu podršku Srbiju na tom polju.

Suzana Paunović, predsednica Saveta za praćenje primene preporuka mehanizama UN za ljudska prava Vlade Republike Srbije i šefica delegacije Srbije za treći ciklus Univerzalnog periodičnog pregleda, upoznala je Odbor sa tokom rasprave o Izveštaju Republike Srbije pred Savetom za ljudska prava UN, koji je predstavljen u Ženevi 24. januara ove godine, i dobijenim preporukama. Suzana Paunović je istakla da je proces izrade Izveštaja bio inkluzivan i da su, pored državnih organa, u njemu učestvovali i nezavisni državni organi i organizacije civilnog društva. Paunović je navela da je Savet izradio plan za praćenje primene dobijenih preporuka, a da je u planu da se, u saradnji sa Kancelarijom UN u Beogradu, izrade indikatori ispunjenosti preporuka. Ona je ukazala i da se nastoji da se te preporuke povežu sa Ciljevima održivog razvoja.

Članovima Odbora su se obratili i Zaštitnik građana Zoran Pašalić i direktorka organizacije Beogradski centar za ljudska prava Sonja Tošković, koji su govorili o učešću nezavisnih državnih organa i organizacija civilnog društva u izradi izveštaja.

Zaključujući sednicu, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova
Meho Omerović je podsetio na Rezoluciju koju je usvojio Savet za ljudska prava UN 23. juna 2017. godine o doprinosu parlamenata u radu Saveta za ljudska prava i njegovom Univerzalnom periodičnom pregledu. Tom Rezolucijom se države članice ohrabruju da promovišu uključenost parlamenata u svim fazama procesa izveštavanja u okviru UPP, naglasio je Omerović.Unapređenje saradnje parlamenata, državnih organa i organizacija civilnog društva važno je za promociju i zaštitu ljudskih prava, istakao je on i posebno naglasio da će Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova nastaviti da prati stanje u pogledu implementacije preporuka koje smo dobili.

Sednica je održana u saradnji sa Savetom za praćenje pripreme preporuka mehanizama UN za ljudska prava Vlade Republike Srbije.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Meho Omerović, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: Nikola Jolović, Nataša St. Jovanović, Milanka Jevtović Vukojičić, Ljibuška Lakatoš, Ljiljana Malušić, Olivera Ognjanović, Marjana Maraš, Olena Papuga, Vesna Ivković i Elvira Kovač i narodni poslanik Boško Obradović.


Odbori vezani za ovu aktivnost

Video (1)

Utorak, 13. februar 2018. | 14. sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova 13.02.2018.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3