Četvrtak, 9. februar 2017.

13. sednica Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim-najnerazvijenijim područjima Republike Srbije

Na dnevnom redu sednice Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim-najnerazvijenijim područjima Republike Srbije, održane 9. februara, članovi Pododbora razmotrili su značaj Poljoprivredne stručne službe za najnerazvijenija područja.


Veljko Đorđević, rukovodilac grupe za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, izneo je podatke koji govore da na teritoriji Republike Srbije postoji 35 savetodavnih službi, od kojih 23 deluje u centralnoj Srbiji, i u kojima radi 173 savetodavca, a preostalih 12 na teritoriji AP Vojvodina, u kojima radi 85 savetodavaca. Rečeno je i da ovaj broj savetodavaca nije dovoljan, ali i da pored toga, sve opštine na kojima se nalaze poljoprivredna gazdinstva, dobijaju adekvatnu pomoć. Savetodavcima je potrebna pomoć većeg broj univerzitetskih profesora i prisnija saradnja lokalnih samouprava i savetodavnih službi.

Na sednici je bilo reči i o podsticajnim merama, o dodatnom smanjenju kamatne stope za subvencionisane kredite za mehanizaciju potrebnu privrednim gazdinstvima, ali i o budućim projektima najavljenim iz resornog ministarstva, takozvanim savetodavnim modulima, kojima će se meriti higijena mleka u stočarskim gazdinstvima i pospešiti kvalitet mlečnih proizvoda.

Nakon diskusije Pododbor jednoglasno je prihvatio predlog zaključaka predsednika Pododbora Milije Miletića da se opštinama koje imaju status marginalnih – najnerazvijenijih područja poveća broj savetodavaca i stručnih osoba koje će pomagati na terenu i da se omogući edukacija i licenciranje stručnjaka iz jedinica lokalne samouprave i uspostavi uspešnija komunikacija stručnih lica iz lokalne samouprave i savetodavaca poljoprivrednih stručnih službi.

Sednici je predsedavao predsednik Pododbora Milija Miletić, a prisustvovali su članovi Dalibor Radičević i mr Marko Milenković, narodni poslanik prof. dr Ljubiša Stojmirović, Željko Radošević, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Veljko Đorđević, rukovodilac grupe za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Božidar Stojanović, direktor Poljoprivredne savetodavne službe Niš, Saša Stojiljković, načelnik Uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj u Nišu, dr Bratislav Pešić, direktor Poljoprivredne savetodavne službe Leskovac, Vlada Krstić, šef Odseka za privredu opštine Svrljig i Zoran Jozić, predsednik opštine Blace.

Video

Četvrtak, 9. februar 2017. | 13. sednica Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u marginalnim-najnerazvijenijim područjima Republike Srbije 09.02.2017.P U S Č P S N
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Četvrtak, 24. maj

Ceo kalendar događaja