Četvrtak, 20. septembar 2018.

13. sednica Odbora za zaštitu životne sredine

Na sednici, održanoj 20. septembra, članovi Odbora razmotrili su Predlog zakona o potvrđivanju Protokola iz Nagoje o pristupu genetičkim resursima i pravednoj i jednakoj raspodeli koristi koje proističu iz njihovog korišćenja uz Konvenciju o biološkoj raznovrsnosti, koji je podnela Vlada, a koji se nalazi na dnevnom redu Desetog vanrednog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u Jedanaestom sazivu.


Predlog zakona članovima Odbora obrazložili su članovi resornog Ministarstva i istakli da je Protokolom iz Nagoje o pristupu genetičkim resursima i pravednoj i jednakoj raspodeli koristi koje proističu iz njihovog korišćenja uz Konvenciju o biološkoj raznovrsnosti regulisano da svaka država potpisnica ima suvereno pravo nad svojim prirodnim resursima i obavezuje se da pristup nacionalnim genetičkim resursima reguliše izdavanjem dozvola. Korisnici i snabdevači prirodnih resursa moraju postići dogovor o uslovima pristupa i načinu raspodele dobiti koja proističe iz korišćenja genetičkih resursa, a potpisnici Protokola su u obavezi da kontrolišu i vrše monitoring i propišu mere kroz svoje zakonodavstvo. Protokol iz Nagoje ima tri najvažnija cilja, a to su očuvanje biološke raznovrsnosti, održivo korišćenje komponenti biološke raznovrsnosti i pravedna raspodela koristi koje proističu iz korišćenja genetičkih resursa, rečeno je na sednici Odbora. Protokolom će biti sprečena prekomerna eksploatacija diverziteta Republike Srbije, a direktna korist od ovog Predloga zakona su i direktne inostrane investicije i uvođenje novih tehnologija. Nakon obrazloženja, članovi Odbora prihvatili su Predlog zakona.

U nastavku sednice, Odbor je razmotrio i Predlog zakona o potvrđivanju Multilateralnog sporazuma zemalja Jugoistočne Evrope o sprovođenju Konvencije o proceni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu. Pomoćnik ministra resornog Ministarstva Aleksandar Vesić istakao je da je glavni cilj donošenja Predloga zakona da olakša konsultacije sa okolnim zemljama vezanih za dugogodišnje procedure procene uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu. Ovim sporazumom se utvrđuju obaveze strana potpisnica o preduzimanju svih potrebnih pravnih, upravnih i drugih mera radi sprovođenja odredbi Konvencije, kao i obaveza usvajanja kriterijuma za identifikovanje štetnog prekograničnog uticaja i načini delovanja u postupku pripreme određenih strateških, planskih i razvojnih dokumenta. Primena odredbi ove konvencije omogućava preventivno delovanje u cilju kvalitetnije zaštite životne sredine od negativnog uticaja koji mogu nastati usled realizacije konkretnih projekata iz susednih zemalja. Nakon diskusije, Odbor je odlučio da Narodnoj skupštini predloži da prihvati ovaj Predlog zakona.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Ivana Stojiljković, a prisustvovali su i članovi i zamenici članova Odbora: Ivana Nikolić, Dr Ljubinko Rakonjac, Borisav Kovačević, Milena Turk, Sonja Vlahović, Radoslav Cokić, Jasmina Karanac, Dragan Jovanović, Miroslava Đuričić Stanković, prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković i Borka Grubor. Iz Ministarstva zaštite životne sredine sednici su prisustvovali Aleksandar Vesić, Jasmina Jović, Dušan Ognjanović i Sabina Jovanović, prisutni su bili i saradnici iz „Zelene stolice“ Dušica Trnavac Bogdanović i Radomir Jovanović.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Četvrtak, 20. septembar 2018. | 13. sednica Odbora za zaštitu životne sredine 20.09.2018.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
ponedeljak, 4. mart
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja