Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Crna Trava

Sreda, 12. jul 2017.

12. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

Članovi Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, održali su 12. jula sednicu izvan sedišta Narodne skupštine, u Crnoj Travi, u prostorijama Obrazovnog centra „Milentije Popović“, na kojoj su razmatrali probleme obrazovanja u nerazvijenim sredinama.


12. jul 2017. 12. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

12. jul 2017. 12. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo

Sednici je prisustvovao predsednik opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević i direktor tehničke škole „Milentije Popović“ Dragan Kocić. Oni su ukazali na demografske probleme ovog nerazvijenog područja Srbije i istakli da je cilj da se što više porodica vrati da živi u Crnu Travu, što je moguće ako im se obezbede adekvatni uslovi za zapošljavanje i školovanje. Predsednik opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević ukazao je da Opština ima potencijale za razvoj, ali da država treba da preduzme određene mere kako bi ovaj deo Srbije oživeo. Direktor škole „Milentije Popović“ Dragan Kocić naveo ja da ova škola za dve godine slavi 100 godina postojanja i da treba izbeći situaciju njenog zatvaranja zbog nedovoljnog broja đaka. On je ukazao da je propisani prag za formiranje odeljenja 15 đaka, ali da treba da se posebno tretiraju pogranične nerazvijene opštine i opštine sa mešovitim stanovništvom, jer u njima živi manji broj đaka. Tako bi se obezbedio opstanak škola u onim sredinama koje imaju mali broj stanovnika.

Članovi Odbora su se tokom rasprave složili da država treba da ima poseban program i investicije za nerazvijene opštine. Konstatovali su da veliki problem predstavljaju nepovoljne demografske prilike u ovom kraju, kao i u mnogim ruralnim nerazvijenim područjima.
Članovi Odbora su se složili da Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predlože da sa zainteresovanim stranama radi na rešavanju alarmantnih problema u obrazovanju u nerazvijenim sredinama i da sugerišu Ministarstvu da zakonska rešenja moraju da prate promene u demografskim prilikama.

Zamenik predsednika Odbora prof. dr Ljubiša Stojmirović je školskoj biblioteci poklonio određenu stručnu literaturu.

Ova sednica Odbora, van sedišta Narodne skupštine, održana je, uz podršku UNDP-a i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), kroz projekat „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine Republike Srbije“.

Sednici je predsedavao zamenik predsednika Odbora prof. dr Ljubiša Stojmirović, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova Odbora: prof. dr Marko Atlagić, Marko Parezanović, Nataša St. Jovanović, dr Danica Bukvić, Fatmir Hasani i Milena Bićanin.


Video (1)

Sreda, 12. jul 2017. | 12. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo 12.07.2017.

Crna Trava: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Ponedeljak, 12. februar 2018. 21. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Svrljig Ima fotografija Ima video snimaka
Četvrtak, 28. septembar 2017. 16. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Bosilegrad Ima fotografija Ima video snimaka
Petak, 4. novembar 2011. Šezdeset četvrta sednica Odbora za nauku i tehnološki razvoj Backi Petrovac Ima fotografija

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.