Četvrtak, 27. januar 2022.

12. sednica Odbora za Kosovo i Metohiju

Na sednici Odbora održanoj 27. januara 2022. godine, razmotren je Izveštaj o radu Radne grupe za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji.


Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju i predsednik Radne grupe Milovan Drecun zahvalio se Radnoj grupi na nesebičnom radu i trudu uloženom na sačinjavanju jedinstvene baze podataka koja će doprineti otkrivanju pune istine o počinjenim zločinima OVK na prostoru AP KiM u periodu od 1998. do 2000. godine i koja će omogućiti mnoštvo dokaza za dalje istrage i procesuiranje počinioca i odgovornih za zločine terorističke OVK.

U nastavku sednice, Drecun je predstavio Izveštaj radne grupe u kojem se navodi, da je polazeći od činjenice, da je u periodu od 1998. do 2000. godine nestalo ili ubijeno preko 2.500 civila, da je oko 250.000 srpskog i nealbanskog stanovništva primorano da napusti svoja vekovna ognjišta i teritoriju AP KiM, da se radi o teškim, izuzetno brutalnim zločinima, neophodno krivično gonjenje zločinaca i njihovo procesuiranje, kako bi se zadovoljila pravda prema žrtvama, a počinioci i naredbodavci zločina kaznili.

Dokumentacija koju je Radna grupa do sada prikupila i objedinila je veoma obimna. Radi se o preko 7.000 dokumenata za 3.540 događaja u sedam operativnih zona. Sva dokumentacija koju je Radna grupa uspela da prikupi o objedini u jedinstvenu bazu podataka se čuva u posebno obezbeđenim prostorijama van sedišta Narodne skupštine.

Da bi Radna grupa uspešno obavila postavljeni cilj od posebne važnosti je bila saradnja sa predstavnicima: Tužilaštva za ratne zločine, Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno Službe za otkrivanje ratnih zločina, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije. Veoma bitno je istaći da su stručnu pomoć bezrezervno pružili predstavnici državnih organa, organizacija i tela koji poseduju potrebna znanja i dokumentaciju, pri čemu su izuzetan doprinos dali predstavnici Bezbednosno-informativne agencije, Vojnobezbednosne agencije i Vojnoobaveštajne agencije, navodi se u Izveštaju. Služba za otkrivanje ratnih zločina i Komisija za nestala lica takođe su priključile svoju bazu podataka.

Radna grupa smatra da bi trebalo formirati posebno državno telo koje će nastaviti da prikuplja informacije, dokaze i činjenice o zločinima koji su počinjeni na prostoru Kosova i Metohije, od početka izvođenja terorističkih akcija OVK, u vidu dokumentacionog centra, koji može biti pridodat nekom od državnih organa ili samostalno formiran. Zadatak koji Radna grupa navodi u Izveštaju je izrada publikacija o zločinima terorističke OVK i etničkom čišćenju koje je sprovodila OVK, a koje PIS u Prištini nastavljaju.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović je u nastavku sednice održao prezentaciju zatvorenih predmeta i dokumenata o izvršenim zločinima na prostoru Kosova i Metohije, koje poseduje Vlada Republike Srbije.

Odbor je jednoglasno usvojio Izveštaj Radne grupe.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Milovan Drecun, a prisustvovali su sledeći članovi i zamenici članova: Nebojša Bakarec, Milica Obradović, Nenad Mitrović, Danijela Vujičić, Miloš Terzić, Rajko Kapelan, Slaviša Bulatović, Ljubomir Marić, Srbislav Filipović, Đorđe Kosanić, Zvonimir Stević, Danijela Veljović i Ilija Životić.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Četvrtak, 27. januar 2022. | 12. sednica Odbora za Kosovo i Metohiju 27.01.2022.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
sreda, 18. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja