Četvrtak, 26. septembar 2013.

10. sednica Odbora za prava deteta

Na sednici održanoj 26. septembra, članovi Odbora za za prava deteta razmatrali su Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o zaštiti dece i saradnji u oblasti međunarodnog usvojenja i Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.


Govoreći o Konvenciji o zaštiti dece i saradnji u oblasti međunarodnog usvojenja, predsednik Odbora dr Nebojša Stefanović je istakao da ona predstavlja posebnu zaštitu dece bez roditeljskog staranja. Dodao je da prema ovoj konvenciji države porekla i države prijema imaju neprikosnovenu obavezu da poštuju prava deteta i uvažavaju principe njegovih najboljih interesa.

Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o zaštiti dece i saradnji u oblasti međunarodnog usvojenja predstavio je Dragan Vulević, načelnik u Sektoru za brigu o deci i porodici u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike. Istakao je da se u Srbiji od 2006. godine striktno poštuje procedura međudržavnog usvojenja, da Konvencija garantuje da će postupak usvojenja biti u najboljem interesu deteta i da omogućava da naši centri za socijalni rad prate rast i razvoj deteta i nakon usvojenja.

Zaštitnik građana Saša Janković je rekao da podržava Predlog zakona, ali da smatra da pre međunarodnog usvojenja država treba da iskoristi sve kapacitete unutar zemlje, sa ciljem da njeni građani ostanu u svojoj zemlji.

Članovi Odbora su jednoglasno podržali Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o zaštiti dece i saradnji u oblasti međunarodnog usvojenja.

Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici obrazložio je Dragan Knežević, predstavnik Uprave za rodnu ravnopravnost, ističući da je nasilje nad ženama i u porodici globalna pojava sa teškim posledicama. On je dodao da su tokom 2012. godine 9.325 osoba bile žrtve nasilja, a da se 96 odsto nasilja dešavalo u porodici.

Predsednik Odbora dr Nebojša Stefanović je istakao da ova tema predstavlja ozbiljan problem sa kojim se suočava Srbija, a da potvrđivanje Konvencije predstavlja važan korak u eliminaciji nasilja nad ženama, a naročito u porodici.

Nakon kraće rasprave, članovi Odbora su većinom glasova podržali Predloga zakona o potvrđivanju Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

U nastavku sednice, Odbor je razmotrio predlog o organizovanju javnog slušanja povodom predstavljanja posebnog izveštaja Poverenika za zaštitu ravnopravnosti o diskriminaciji dece. Članovi Odbora su doneli odluku da se javno slušanje održi 19. novembra 2013. godine, sa početkom u 10 časova.

Sednici je predsedavao dr Nebojša Stefanović, predsednik Odbora.Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Četvrtak, 26. septembar 2013. | 10. sednica Odbora za prava deteta 26.09.2013.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2