28. maj 2013. Potpredsednica Čomić i predsednik Stefanović na 10. Konferenciji predsednika parlamenata zemalja učesnica PSJIE i 10. sastanku RG PD PSJIE u Ohridu

28. maj 2013. Potpredsednica Čomić i predsednik Stefanović na 10. Konferenciji predsednika parlamenata zemalja učesnica PSJIE i 10. sastanku RG PD PSJIE u Ohridu

Sreda, 29. maj 2013.

10. Konferencija predsednika parlamenata zemalja učesnica PSJIE i 10. sastanak Radne grupe parlamentarne dimenzije PSJIE u Ohridu

Potpredsednica Narodne skupštine Gordana Čomić učestvovala je na 10. Konferenciji predsednika parlamenata zemalja učesnica PSJIE i 10. sastanaku Radne grupe parlamentarne dimenzije PSJIE, koji su održani u Ohridu, od 26. do 28. maja, a u okviru makedonskog predsedavanja Parlamentarnom dimenzijom PSJIE.


10. sastanak Radne grupe parlamentarne dimenzije PSJIE održan je kao uvod u Konferenciju predsednika, na kojoj je učestvovao i predsednik Narodne skupštine mr Nebojša Stefanović.
Radna grupa, u čijem radu je učestvovala potpredsednica Čomić, pripremila je dokumenta koja su predsednici parlamenata usvojili na ohridskoj Konferenciji. Radna grupa, koja je osnovana sa ciljem da definiše modalitete i strukturu buduće Parlamentarne skupštine PSJIE, razmatrala je na 10. sastanku preostala otvorena pitanja u vezi sa uspostavljanjem Parlamentarne skupštine PSJIE, kao što su sedište sekretarijata i budžet. Imajući u vidu da o ovim pitanjima nije postignut konsenzus, dogovoreno je da se tokam narednog rumunskog predsedavanja nastavi rad Radne grupe u cilju pripreme preostalih dokumenata potrebnih za održavanje konstitutivne sednice Parlamentarne skupštine. Rumunska delegacija koja će predsedavati PSJIE u narednih godinu dana je izrazila uverenje da će uspeti da organizuje prvu inaguracionu sednicu, imajući u vidu da je sastav delegacija i konsenzualan način odlučivanja dogovoren, što je dovoljna osnova za sazivanje prve sednice. Predlog poslanika i člana Radne grupe iz Parlamenta Albanije da se u tekst Finalne deklaracije, u delu koji pozdravlja ostvareni napredak u procesu evrointegracija za svaku zemlju ponaosob, uvrsti i tekst koji se odnosi na Kosovo, delegacija Narodne skupštine je odbila. Radna grupa je predsednicima parlamenata na Konferenciji u Ohridu predstavila godišnji Izveštaj koji sadrži dogovorenu strukturu Parlamentarne skupštine, što su predsednici prihvatili istovremeno pozdravljajući napore Radne grupe, i čestitajući na postignutom dogovoru i predloženom modelu.
Na Konferenciji predsednika PSJIE, učestvovali su predsednici i potpredsednici iz skoro svih 12 država članica ove regionalne inicijative, osim iz Grčke i Albanije. Predsednik Narodne skupštine je izlagao na temu „Ekonomska kriza i novi izazovi-uloga nacionalnih parlamenata i međuparlamentarne saradnje“, a potpredsednica Čomić je govorila u delu koji se odnosi na rad Radne grupe i uspostavljanje parlamentarne skupštine. Drugi predsednici parlamenata su se zahvalili delegaciji Narodne skupštine, predsedniku Stefanoviću i potpredsednici Čomić na naporima koje su uložili u cilju postizanja konsenzusa i zalaganju za uspostavljanje Parlamentarne skupštine.
Na kraju Konferencije, usvojena je Finalna deklaracija i Zajednička izjava, kojima se zvanično završilo makedonsko predsedavanje i kojim se poziva Parlament Rumunije da, kao naredni predsedavajući, održi prvu sednicu Parlamentarne skupštine PSJIE.

Ovde možete preuzeti Finalnu deklaraciju i Zajedničku izjavu sa Konferencije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
ponedeljak, 24. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja