5. april 2016. Učesnici zasedanja Interparlamentarne skupštine pravoslavlja u Moskvi

5. april 2016. Učesnici zasedanja Interparlamentarne skupštine pravoslavlja u Moskvi

Četvrtak, 7. april 2016.

Čotrić na zasedanju Interparlamentarne skupštine pravoslavlja u Moskvi

Aleksandar Čotrić, narodni poslanik i predsednik delegacije Skupštine Srbije u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja učestvovao je 4. i 5. aprila u Moskvi na zasedanju Interparlamentarne skupštine pravoslavlja posvećenom aktuelnim pitanjima savremenog sveta i budućim aktivnostima ove organizacije.


Na zasedanju koje je pod predsedavanjem predsednika ISP Sergeja Popova, održano u Državnoj dumi Ruske Federacije, učestvovali su poslanici iz 12 zemalja, koji su razmatrali moguće odgovore na izazove međunarodnog terorizma i ekstremizma, sukoba na Bliskom istoku, izbegličke krize i obnovljenog rata na Kavkazu.

Čotrić je istakao da Srbija pruža svoj puni doprinos regionalnoj i globalnoj stabilnosti i pronalaženju odgovarajućih rešenja za trajni prestanak aktuelnih konfrontacija.

Učesnici zasedanja usvojili su zvaničnu izjavu kojom se izražava podrška Rusiji, SAD i drugim zemljama u borbi protiv tzv. Islamske države i ostalih ekstremističkih organizacija u Siriji. Članovi Međunarodnog sekretarijata ISP i predsednici resornih komisija izrazili su svoju podršku prihvatu i zbrinjavanju izbeglica - hrišćana i muslimana u regionu Bliskog istoka, iskazujući pritom svoje oštro protivljenje pokušajima promene religiozne karte regiona i proterivanju hrišćana iz svojih domova.

Interparlamentarna skupština pravoslavlja pozdravila je odluku o održavanju Velikog sabora svih pomesnih pravoslavnih crkava od 18. do 27. juna ove godine na grčkom ostrvu Kritu. Predstavnici ISP prisustvovaće ovom velikom i značajnom skupu. Takođe, pozdravljen je i prvi susret moskovskog patrijarha Kirila i pape Franje, koji doprinosi boljem razumevanju i većem jedinstvu među hrišćanskim crkvama.

Odlučeno je da naredna Godišnja skupština ISP bude održana u Solunu, od 29. juna do 3. jula ove godine.

Aleksandar Čotrić je na zasedanju Sekretarijata ISP informisao o rezultatima drugog međunarodnog foto-konkursa na temu „Uništavanje spomenika hrišćanskog istoka“.

U ruskoj Državnoj dumi 4. aprila je, u organizaciji Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, otvorena izložba fotografija i grafika „Atos Sveta gora“, posvećena hiljadugodišnjici ruskog monaštva na Svetoj gori. Otvaranju izložbe, pored ostalih, prisustvovali su predsednik Državne dume Sergej Nariškin i predstavnici svih poslaničkih grupa u ruskom parlamentu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31