6. april 2021. Članovi poslaničke grupe prijateljstva sa Iranom razgovarali sa ambasadorom Irana u Srbiji

6. april 2021. Članovi poslaničke grupe prijateljstva sa Iranom razgovarali sa ambasadorom Irana u Srbiji

Utorak, 6. april 2021.

Članovi poslaničke grupe prijateljstva sa Iranom razgovarali sa ambasadorom Irana o daljem unapređenju bilateralnih odnosa

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Iranom Jasmina Karanac i članovi PGP, razgovarala su danas u Narodnoj skupštini sa ambasadorom Islamske Republike Iran u Republici Srbiji Rašidom Hasanom Pur Baeijem (Rashid Hassan Pour Baei) o bilateralnim odnosima dve zemlje i mogućnostima za dalje unapređenje saradnje.


Jasmina Karanac je navela da su odnosi Srbije i Irana tradicionalno prijateljski i da je parlamentarna saradnja na visokom nivou, o čemu svedoči i postojanje grupa prijateljstva u naša dva parlamenta, kao i razmenjene posete parlamentarnih delegacija u prethodnom periodu. Ona je izrazila očekivanje i da će se takav nivo saradnje nastaviti i uprkos epidemiološkoj situaciji u Srbiji i Iranu.

Predsednica PGP izrazila je zahvalnost Iranu što nije priznao nezavisnost tzv. države Kosovo i što poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Istakla je da se naše dve države uzajamno podržavaju i u međunarodnim organizacijama.

Dok su politički odnosi na visokom nivou, ekonomska saradnja zaostaje, navela je Karanac, ističući da zbog sankcija Iranu ne funkcioniše platni promet. Ona je navela da je zato bitno da se uspostavi direktna bankarska saradnja između naše dve države i tako reši pitanje platnog prometa, čime bi došlo i do uvećanja trgovinske razmene.

Jasmina Karanac je tokom razgovora obavestila ambasadora Pur Baeija o toku vakcinacije u Srbiji, navodeći da je Srbija, zahvaljujući predsedniku i Vladi Republike Srbije, jedna od najboljih država sveta po tom pitanju, imajući u vidu da je do sada 25 odsto građana primilo prvu dozu vakcine, a 20 odsto obe doze. Pohvalila je Iran što je počeo sa proizvodnjom sopstvenih vakcina protiv korona virusa, i izrazila nadu da će masovnom imunizacijom građana izaći uskoro iz zdravstvene krize.

Ambasador Irana Rašid Hasan Pur Baei je izrazio zadovoljstvo razvijenom parlamentarnom saradnjom dve države, očekujući da se ta saradnja i dalje unapređuje. Ambasador Pur Baei je čestitao Srbiji na uspešnoj borbi protiv korona virusa i pohvalio brzinu imunizacije. Posebno je istakao veliki humani gest zbog otvorenih mogućnosti da se i građani susednih zemalja vakcinišu u Srbiji.

Ambasador Irana je naveo da saradnja u oblasti poljoprivrede čini okosnicu privredne saradnje Srbije i Irana, kao i da postoje velike mogućnosti i interesovanje da se razvija saradnja u oblasti sporta i turizma.

Sastanku su prisustvovali i članovi Poslaničke grupe prijateljstva prof. dr Ljubinko Rakonjac, Jasmina Obradović, Đorđe Todorović, prof. dr Ljubiša Stojmirović i Luka Kebara. Oni su tokom razgovora istakli značaj parlamentarne diplomatije, a govorili su i o mogućnostima unapređenja saradnje Srbije i Irana u oblasti nauke, tehnološkog razvoja, šumarstva i kulture.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6