Četvrtak, 28. septembar 2006.

Članovi Skupštinskih odbora razgovarali sa izvestiocem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope

Članovi Odbora za međunacionalne odnose i Odbora za lokalnu samoupravu Narodne skupštine Republike Srbije sastali su se 28. septembra 2006. godine sa Jurgenom Hermanom, izvestiocem Komisije za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.Članovi Odbora za međunacionalne odnose i Odbora za lokalnu samoupravu Narodne skupštine Republike Srbije sastali su se 28. septembra 2006. godine sa Jurgenom Hermanom, izvestiocem Komisije za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Centralna tema razgovora bila je donošenje novog ustava i rešenja koja se predlažu u oblasti ljudskih i manjinskih prava. Narodni poslanici su informisali gosta o dosadašnjim aktivnostima na pripremi ustavnih promena i istakli da je jedna trećina ustava posvećena pitanjima ljudskih i manjinskih prava. Posebno su ukazali na činjenicu da se nijedna ozbiljnija primedba nije čula na predložena ustavna rešenja u oblasti ljudskih i manjinskih prava, odnosno da je najmanje primedaba bilo upravo na ova ponuđena rešenja. Povelja o ljudskim i manjinskim pravima, koja je doneta pre tri godine, urađena je po najvišim evropskim standardima i njeni osnovni principi naći će se u novom ustavu, rečeno je na sastanku. Takođe je istaknuto da je pri izradi novih ustavnih rešenja korišćena praksa evropskog zakonodavstva u ovoj oblasti.

Kad je u pitanju lokalna samouprava, rečeno je da je na planu decentralizacije dosta učinjeno i da je pokrenuta inicijativa za donošenje zakona o imovini lokalne samouprave. Za to sada postoje ustavna ograničenja i ona treba da se otklone donošenjem novog ustava.

Jurgen Herman, koji boravi u našoj zemlji radi pripreme izveštaja o stanju nacionalnih manjina u Vojvodini, posebno interesovao za položaj nacionalnih manjina u Pokrajini i uspostavljanje saradnje Narodne skupštine i Skupštine Vojvodine radi rešavanja zajedničkih problema u ovoj oblasti. U razgovoru je ocenjeno da se stanje međunacionalnih odnosa u Vojvodini značajno popravilo u poslednjih nekoliko godina, a što se tiče saradnje sa pokrajinskim Parlamentom, rečeno je da su do sada su izostale konkretne inicijative u tom pogledu, ali da postoji spremnost da se u narednom periodu uspostavi čvršća saradnja.