Utorak, 27. oktobar 2009.

Članovi Radne grupe za prava deteta razgovarali sa mladima

Povodom obeležavanja Nedelje Ujedinjenih nacija i 20. godišnjice od donošenja Konvencije o pravima deteta, Radna grupa za prava deteta i Kancelarija UNICEF-a u Srbiji organizovali su u Domu Narodne skupštine razgovor sa decom iz pet gradova u Srbiji, koja su uključena u timove Lokalnih planova akcija za decu i program „Škola bez nasilja“.Povodom obeležavanja Nedelje Ujedinjenih nacija i 20. godišnjice od donošenja Konvencije o pravima deteta, Radna grupa za prava deteta i Kancelarija UNICEF-a u Srbiji organizovali su u Domu Narodne skupštine razgovor sa decom iz pet gradova u Srbiji, koja su uključena u timove Lokalnih planova akcija za decu i program „Škola bez nasilja“.

Obraćajući se mladima, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije i predsednica Radne grupe prof. dr Slavica Đukić-Dejanović izrazila je uverenje da će Radna grupa, nakon što bude donet novi zakon o Narodnoj skupštini, prerasti u posebno radno telo koje će se baviti pravima deteta.

Predsednica Đukić-Deajnović je rekla da je ovaj sastanak organizovan da bi članovi Radne grupe za prava deteta čuli šta rade deca i mladi u svojim sredinama, sa kakvim problemima se suočavaju i koja pomoć im je potrebna.

Direktorka Kancelarije UNICEF-a u Beogradu, Judita Rajhenberg, istakla je da Konvencija o pravima deteta obavezuje odrasle na brigu o deci, pre svega na brigu o njihovom razvoju i obrazovanju, ali da obavezuje i državu da zaštiti decu od svega što šteti njihovom razvoju.

Pravo svakog deteta je da bude saslušano i ozbiljno shvaćeno, istakla je Judita Rajhenberg, a to pravo je suštinski povezano sa demokratskim konceptom porodice, škole, lokalne zajednice i društva u celini. Boreći se za veći prostor za decu, odrasli i sami uče da prohvataju decu kao partnere u izgradnji demokratske zajednice, što predstavlja važan potencijal za dalju demokratizaciju društva, rekla je direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Mladi iz Kragujevca, Kraljeva, Bečeja, Pirota i Prokuplja predstavili su narodnim poslanicima aktivnosti i projekte koje realizuju u svojim mestima kako bi se smanjilo nasilje u školama. Oni su naglasili da su programe i akcije većim delom sami osmislili, uz podršku svojih vršnjaka, nastavnika i roditelja.

Na sastanku je ocenjeno da su sposobnosti i iskustva dece i mladih, uključujući i decu sa smetnjama u razvoju i siromašnu decu, često potcenjena. Zato je neophodno da odrasli promene svoje stavove o deci i mladima i nauče da slušaju šta oni imaju da kažu, kao i da uvažavaju njihovo mišljenje.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2