Sreda, 18. april 2012.

Članovi Pretposmatračke misije PSSE razgovarali sa predstavnicima poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini

Pretposmatračka misija Parlamentarne skupštine Saveta Evope, koju predvodi šef Posmatračke misije PSSE Žan Šarl Gardeto (Jean Charles Gardetto), boravila je danas u Domu Narodne skupštine gde je, u odvojenim susretima, razgovarala sa predstavnicima poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini.


Gardeto je istakao da su u Beograd došli u pripremnu misiju za posmatranje izbora raspisanih za 6. maj 2012. godine i da je cilj njihove posete upoznavanje sa političkom situacijom u Srbiji uoči predstojećih opštih izbora radi pripreme mišljenja PS SE. U središtu njihovog interesovanja bila su pitanja vezana za izmene izbornog zakona, način finansiranja izborne kampanje, zastupljenost žena i nacionalnih manjina u izbornom procesu i predstavljanje političkih stranaka u medijima.

Članovi Pretposmatračke misije najpre su se sastali sa predstavnicima Poslaničke grupe Za evropsku Srbiju. U razgovoru su učestvovali Nada Kolundžija, prof. dr Dragoljub Mićunović, Gordana Čomić i Nataša Vučković.
Predsednica Poslaničke grupe Nada Kolundžija je istakla da Demokratska stranka ima vrlo jasno definisan politički program i da se uvek zalagala za Srbiju u Evropskoj uniji, za Srbiju kao modernu evropsku zemlju. Govoreći o izmeni izbornog zakona, naglasila je da će se primenjivati redosled utvrđen na izbornim listama i da će se poštovati princip da na svakom trećem mestu na izbornoj listi bude žena. Političke partije se finansiraju delom iz budžeta i delom od donatora i ovi izbori će, po oceni Kolundžije, biti veliki ispit za društvo, jer će veći stepen kontrole finansiranja smanjiti prostor za korupciju.
Gordana Čomić je upoznala goste sa ciljevima za koje se Demokratska stranka zalaže u svom programu i ulogom medija u izbornom procesu i pritom istakla da su uvedeni mehanizmi za poštovanje zakona i kontrolu ravnopravnog predstavljanja političkih partija u medijima.
Nataša Vučković je naglasila da će DS nastaviti započete procese i dalje unapređivati reformu pravosuđa i regionalnu saradnju. Po njenom mišljenju, DS je prepoznala potrebu građana za stabilnu i predvidljivu budućnost Srbije, nudi ono što je za njih najbolje i posebnu pažnju posvećuje mladima.
Učestvujući u razgovoru, prof. dr Dragoljub Mićunović se posebno osvrnuo na idejnu zbrku koja je stvorena u predizborno vreme kada su neke stranke, pa i one koje su do juče bili žestoki antievropejci i nacionalisti, postale proevropske.

U razgovoru sa predstavnicom Poslaničke grupe Liberalno demokratska partija, potpredsednicom Narodne skupštine Juditom Popović, šef Posmatračke misije PS SE posebno se interesovao za program LDP i teškoće sa kojima se ova stranka suočava u izbornoj kampanji.
Judita Popović je istakla da je u osnovi stranačkog programa utvrđivanje istine o ključnim temama koje se tiču države i društva, nakon čega treba da usledi preokret u svim njihovim segmentima. LDP se zalaže za korenite reforme u privredi, nastavak reforme pravosuđa i jačanje institucija, kao i za promene u spoljnoj politici i u odnosu prema evroatlantskim organizacijama. Cilj promena je modernizacija Srbije i što brže priključenje EU. Što se tiče finansiranja, LDP dobija manje budžetskih sredstava za finansiranje izborne kampanje, što se odražava na finansiranje lokalnih odbora. Stranka poštuje Zakon o izboru narodnih poslanika kada se radi o zatupljenosti žena i predstavnika nacionalnih manjina na svim listima, rekla je Judita Popović.

Članovi Pretposmatračke misije PS SE sastali su se i sa predstavnikom Poslaničke grupe Ujedinjeni regioni Srbije, narodnim poslanikom i članom Delegacije u PS Saveta Evrope Željkom Ivanjiem, koji je istakao da ceni ulogu PS SE u procesu praćenja izbora u Srbiji. Ivanji je objasnio da je osnovni cilj partije URS decentralizacija Srbije, što predstavlja i jednu od najbitnijuh evropskih politika. Ivanji je, analizirajući predizborne aktivnosti političkih partija, izdvojio da im je zajednička tema životni standard građana, a da pitanje ljudskih prava nije apostrofirano, kao i pitanje korupcije i borba protiv nje. Ivanji je istakao da je na njihovoj izbornoj listi zastupljena jedna trećina žena, kao i da su oni o tome uvek vodili računa. Kao način finansiranja, Ivanji je naveo da se URS finansira kroz članarinu, sredstvima iz budžeta i putem donacija, u skladu sa zakonom.

U nastavku susreta, predstavnici Poslaničke grupe manjina, narodna poslanica i zamenik člana Delegacije u PS Saveta Evrope, Elvira Kovač i narodni poslanik Riza Halimi razgovarali su sa članovima Pretposmatračke misije PS SE.
Elvira Kovač je istakla da je Savez vojvođanskih Mađara sastavio izbornu listu obraćajući pažnju na teritorijalnu zastupljenost, kao i na zakonsku obavezu o jednoj trećini žena na listi. Kovač je podsetila da se prvi put tokom ovih izbora primenjuje novi zakon o finansiranju političkih stranaka i da je najteže bilo obezbediti izborno jemstvo. Objasnila je da je Program SVM podeljen u 12 tačaka i da su na zadovoljavajući način rešena manjinska pitanja. Što se tiče medijskog prostora, nacionalne frekvencije više posvećuju pažnju većim stranakama, dok je SVM više zastupljen na regionalnim i lokalnim medijima, ocenila je Kovač i dodala da nacionalni mediji pozivaju njihove predstavnike u predizborne programe.

Narodni poslanik Riza Halimi je objasnio da će Partija za demokratsko delovanje nastupati na predstojećim izborima u koaliciji od četiri stranke, koje se bave problemima Albanaca u Srbiji, istakavši da je jedan od najbitnijih problema stopa nezaposlenosti od skoro 80 odsto i slaba integracija Albanaca u društvo. Halimi je naveo da se njegova stranka finansira od simbolične članarine, bez donacija i upoznao goste da se na jugu Srbije poziv narod na bojkot izbora, ali i da je prisutna velika nezainteresovanost za izbore.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31