24. maj 2021. Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Meksikom i ambasador Meksika u Beogradu

24. maj 2021. Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Meksikom i ambasador Meksika u Beogradu

Ponedeljak, 24. maj 2021.

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Meksikom održali sastanak sa ambasadorom Meksika u Beogradu

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Meksikom, predvođeni sa predsednicom Grupe Anom Karadžić, sastali su se danas sa ambasadorom Meksika u Beogradu Nj.E. Karlosom Feliksom.


Na početku sastanka, predsednica Poslaničke grupe Ana Karadžić čestitala je ambasadoru na 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Meksika. Ona je navela da je Meksiko u najtežim trenucima pokazao da je iskren prijatelj, osvrćući se na raspad Jugoslavije, kada su mnoga konzularna predstavništva napustila Beograd i prekinule diplomatske odnose. „Nadamo se da će tradicionalno prijateljstvo i dobri odnosi biti obaveza i podstrek za još bolje i kvalitetnije odnose i saradnju u budućnosti, u obostranom interesu naših naroda“, istakla je poslanica. Karadžić se zahvalila i na podršci za održavanje 141. zasedanja Skupštine Interparlamentarne unije u Republici Srbiji, 2019. godine, na čijem čelu je bila Gabrijela Kuevas Baron, a iskoristila je priliku da se zahvali i na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, u skladu sa rezolucijom 1244. Istakla je da će Srbija nastaviti da se zalaže za dalje intenziviranje odnosa, a da je intenziviranje saradnje moguće u oblasti trgovine, vojno-tehničkoj saradnji i turizmu. Ona je ukazala i na to da Poslanička grupa prijateljstva sa Meksikom u skupštini broji 30 članova, odnosno narodnih poslanika koji su pristupili ovoj Grupi.

Ambasador se zahvalio na lepim rečima ističući da je ovo poseban dan za obe zemlje, s obzirom da 75 godina diplomatskih odnosa bez prekida predstavljaju dokaz iskrenog i čvrstog prijateljstva. Feliks je naveo da Srbija i Meksiko danas imaju razvijen politički dijalog, a da je kulturna razmena koju danas dve zemlje imaju, produkt intenzivnih parlamentarnih odnosa. Ambasador je dodao da će Meksiko nastaviti da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i iskoristio priliku da poslanike upozna sa parlamentarnim izbornim procesom koji se odvija u Meksiku. Naveo je da će, čim se formira Poslanička grupa prijateljstva sa Srbijom u meksičkom parlamentu, sa zadovoljstvom preuzeti ulogu posrednika u komunikaciji i ugovoriti susret dveju poslanički grupa. Ambasador je čestitao Srbiji na odličnim rezultatima u borbi protiv pandemije i u ime meksičkog parlamenta zahvalio se poslanicima na prilici da razgovaraju o daljem produbljivanju prijateljskih odnosa.

Sastanku su prisustvovali i članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Meksikom prof. dr Ljubiša Stojmirović i Velibor Stanojlović, koji su istakli sličnosti dva naroda i ukazali na veliko prijateljstvo Srbije i Meksika, koje nije bilo ugroženo u teškim trenucima, kojem su svedočile obe zemlje.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6