8. septembar 2021. Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Litvanijom i  delegacija parlamenta Litvanije

8. septembar 2021. Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Litvanijom i delegacija parlamenta Litvanije

Sreda, 8. septembar 2021.

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Litvanijom razgovarali sa delegacijom parlamenta Litvanije

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Litvanijom, na čelu sa Ilijom Matejićem, razgovarali su sa delegacijom Grupe za međuparlamentarne odnose sa zemljama Zapadnog Balkana Parlamenta Republike Litvanije, koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.


Na početku sastanka, Ilija Matejić pozdravio je delegaciju ističući da je siguran da će se ovakvi vidovi saradnje nastaviti, kako u razmeni iskustava za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, tako i po ostalim pitanjima, kao što su ekonomska saradnja, pitanja migracija sa istoka, ali i globalna borba protiv pandemije. Matejić je ponovio da je strateški cilj Republike Srbije članstvo u Evropskoj uniji, te da je Srbija u potpunosti spremna za otvaranje novih klastera, kao i da je podrška Litvanije po tom pitanju za Srbiju od velikog značaja. Dodao je da su Narodna skupština i Vlada, u prethodnih nekoliko godina, zakone Srbije u velikoj meri uskladile sa legistraturom Unije. S tim u vezi, ukazao je i na to da je naša zemlja, u prethodnoj godini, samo sa Nemačkom, imala ekonomsku razmenu od 5,3 milijarde evra i da je EU najveći ekonomski partner Republike Srbije. Istakao je i da iako Srbija nije član EU, preko 200 preduzeća zemalja članica posluje na našim prostorima i zapošljava građane Srbije. Kao krunski dokaz puta ka EU, Matejić je naveo i proces promene Ustava u oblasti pravosuđa, kako bi ono kao grana vlasti postalo nezavisno, i kako bi se zakon i u tom smislu uskladilo sa EU. Predsednik PGP je ukazao da je Srbija lider u sklapanju prijateljskih odnosa na Balkanu i jedan od inicijatora projekta „Otvoreni Balkan“, čiji je cilj povećanje trgovinske saradnje i poboljšanje međusobnih bilateralnih odnosa Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

„Ostvarujemo prijateljske odnose čak i sa zemljama sa kojima smo bili u sukobu, što jasno pokazuje našu nameru i planove za budućnost“, naveo je Matejić. U svom obraćanju naglasio je da je Srbija postala primer drugim zemljama kada je u pitanju borba protiv pandemije korona virusa, kao što je bilo slanje pomoći Italiji u najtežim trenucima, ali i poziv građanima komšijskih zemalja da se vakcinišu u Srbiji. Što se tiče pitanja južne Autonomne pokrajine Srbije, naveo je da Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost tzv. Kosova, ali da se zalaže za dijalog pod okriljem EU i nalaženja konkretnih rešenja, iako druga strana koči ove pregovore i godinama ne ispunjava tačke Briselskog sporazuma. Za kraj izlaganja, Matejić se zahvalio Litvaniji na zalaganju za dobre prijateljske odnose. Naglasio je da Srbija želi da podeli svoja iskustva kada su u pitanju migracije, ali i ojača sve vidove saradnje sa Litvanijom.

Audronius Ažubalis, član delegacije i zamenik šefa Grupe za Međuparlamentarne odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, zahvalio se Poslaničkoj grupi i narodnim poslanicima na otvorenim razgovorima koje su održali u toku posete. On se interesovao za ekonomsku i vojnu saradnju koju Srbija ima sa Kinom i Rusijom. Matejić je naveo da Srbija odgovornom politikom i jačanjem ekonomije ne zavisi od Kine i da se Srbija zalaže za mir i stabilnost, kako regiona tako i Evrope i sveta.

Ljubinko Rakonjac, član Poslaničke grupe prijateljstva sa Litvanijom, delegaciji je predložio saradnju u oblasti zaštite životne sredine i u oblasti naučno-istraživačkih radova preko međuparlamentarnih foruma, kao zemlje koja nije član Evropske unije.

Za kraj sastanka, delegacija je pozvala narodne poslanike u zvaničnu posetu Litvaniji, gde će nastaviti otvorene razgovore i produbiti saradnju na svim nivoima.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2