26. mart 2021. Učesnici sastanka

26. mart 2021. Učesnici sastanka

Petak, 26. mart 2021.

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Kubom razgovarali sa ambasadorom Kube u Beogradu

Predsednik i članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Kubom razgovarali su u Narodnoj skupštini sa ambasadorom Republike Kube u Republici Srbiji Nj.E Gustavom Trista del Todom o odnosima dve zemlje i zdravstvenoj i privrednoj situaciji u uslovima pandemije korona virusom.


Predsednik PGP sa Kubom prof. dr Ljubiša Stojmirović izrazio je zadovoljstvo čestim susretima koji članovi ove Grupe imaju sa ambasadorom Kube, ističući da su Srbija i Kuba dve prijateljske i čestite zemlje, sa vrednim i veselim narodom. Stojmirović je naveo da ova PGP ima čak 51 člana, ali da na sastanku, u skladu sa epidemiološkim preporukama, prisustvuje 10 članova. Izrazio je uverenje da će u što skorijem periodu uspeti da se organizuje i razmena poseta delegacija poslaničkih grupa prijateljstva dva parlamenta, radi daljeg unapređenja međuparlamentarne saradnje.

Ambasador Gustavo Trista del Todo upoznao je sagovornike sa pripremom kubanske vakcine protiv korona virusa. On je naveo da se na samom početku pandemije u Kubi postavilo pitanje kako se najbolje izboriti sa nastalom problemom i dodao da je odgovor bio proizvodnja vakcine i masovna imunizacija građana. Ambasador del Todo je naveo da trenutno postoji pet potencijalnih vakcina i da su dve ušle u treću fazu ispitivanja, koja podrazumeva testiranje na dobrovoljcima. Prilikom dosadašnjih testiranja nije bilo značajnih neželjenih efekata, istakao je on. Cilj Kube je da do juna bude vakcinisano dva miliona stanovnika, do avgusta šest miliona, a do kraja godine, svih 11 miliona, naglasio je ambasador. Nakon toga, kubanske vakcine će se i izvoziti, a predviđeno je da najsiromašnijim afričkim zemljama budu ustupljene besplatno, kako bi i tamo mogla da se obavi imunizacija stanovnika, naglasio je Gustavo Trista del Todo. Uporedo sa masovnom vakcinacijom stanovnika, doći će i do ponovnog oživljavanja najznačajnije privredne grane u Kubi, turizma, ocenio je del Todo.

Članovi PGP sa Kubom su tokom razgovora pohvalili kubansku medicinu, ističići da je ta država sila u medicini. Oni su tokom razgovora izneli i inicijative za intenziviranje saradnje naše dve zemlje u oblastima obrazovanja, kulture i poljoprivrede i pozvali su ambasadora da poseti opštine i gradove iz kojih dolaze članovi ove Grupe prijateljstva.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 18. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja