11. maj 2016. Članovi PG SDPS i delegacija iz Danske

11. maj 2016. Članovi PG SDPS i delegacija iz Danske

Sreda, 11. maj 2016.

Članovi PG SDPS razgovarali sa članovima sindikata iz Danske

Članovi Poslaničke grupe SDPS razgovarali su danas sa članovima sindikata iz Danske o socijalnom dijalogu i odnosu sindikata i parlamenta.


Na sastanku, kome su ispred PG SDPS prisustvovali predsednik i zamenik predsednika dr Milorad Mijatović i Milena Bićanin, članovi PG SDPS Ivan Bauer i potpredsednik Narodne skupštine prof. dr Vladimir Marinković, kao i kandidat za narodnog poslanika Jasmina Karanac, bilo je reči o budućoj saradnji, doprinosu novoj komunikaciji sindikata i parlamentaraca, ali i primeni skandinavskog modela te saradnje u Srbiji.

Članovi PG SDPS istakli su u razgovoru da će njihova Poslanička grupa u Narodnoj skupštini, ali i njihova politička stranka, nastaviti borbu za principe slobode, pravde i jednakosti, kao večne principe za koje se treba boriti, ali i politiku koja vodi ka razvoju ekonomije, ne zaboravljajući na radnike i sindikate.

Zamenica predsednika PG SDPS Milena Bićanin dodala je da je SDPS bila sastavni deo prethodne vlade i da je imala 10 poslanika u Narodnoj skupštini, koji su se trudili da profesionalno i odgovorno rade, afirmativno se odnoseći prema zakonskim propisima koji su donošeni, kako bi njihov model društva socijalne pravde bio ispunjen, i na čemu će u budućnosti nastaviti da rade.

Predsednik PG SDPS dr Milorad Mijatović naglasio je da je SDPS veoma zainteresovana za saradnju sa sindikatima u zemlji, kao i da sklandinavski model saradnje sindikata i partija prenese u srpski parlament.

„Ja sam iz sindikata ušao u politiku. Smatram da sindikati treba da budu okrenuti radnicima i zaposlenima, a političke partije svom poslu. SDPS će se truditi da ispuni očekivanja sindikata i da zastupa svaki sindikalni glas“, istakao je Mijatović.

On je dodao da je Danska prijateljska zemlja koja podržava put Srbije ka EU, na čemu je Srbija zahvalna, i pozvao predstavnike sindikata iz Danske na veća ulaganja u Srbiju.

Delegacija sindikalaca iz Danske predstavila je osnovne principe koje zastupaju, kao i model po kome se bore za prava radnika. Političke partije u Danskoj mogu da računaju na finansijsku podršku sindikata tokom predizbornih kampanja ukoliko se zalažu za zastupanje prava radnika, a ne poslodavaca. Govoreći o trenutnim izazovima sa kojima se sindikati u Danskoj suočavaju istaknuti su borba protiv smanjivanja već postignutih prava i beneficija radnika, povećanja broja mladih nezaposlenih Danaca, smanjenja ulaganja u obrazovanje mladih i borba protiv socijalnog dampinga. Sindiklaci su naveli da se upravo danas održavaju tripartitini pregovori u njihovoj zemlji o ovim pitanjima u kojima učestvuju predsednik sindikata, predsednik Vlade i predstavnici poslodavaca.

Delegaciju sindikata iz Danske činili su predstavnici sindikalne stranke socijaldemokratske orijentacije, predstavnik omladinskog sindikata, predstavnici sindikata nekoliko kompanija, kao i njihov domaćin u Srbiji predsednik opštinskog sindikata Zrenjanina Nikola Kovačević.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2