24. april 2013. Članovi PGP sa zemljama Golfskog zaliva na sastanku sa ambasadorom Države Kuvajt

24. april 2013. Članovi PGP sa zemljama Golfskog zaliva na sastanku sa ambasadorom Države Kuvajt

Četvrtak, 25. april 2013.

Članovi PGP sa zemljama Golfskog zaliva razgovarali sa ambasadorom Države Kuvajt

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa zemljama Golfskog zaliva u Narodnoj skupštini razgovarali su juče sa Nj.E. Favzi Abdulaziz Al-Džasemom, ambasadorom Države Kuvajt u Beogradu.


Ambasador Al-Džasem je pozdravio formiranje PGP sa zemljama Golfskog zaliva u Narodnoj skupštini, koju pored Kuvajta čini još pet zemalja. Podsetivši da se ove godine navršava 50 godina od uspostavljanja bilateralnih odnosa Srbije i Kuvajta, ambasador Al-Džasem je ocenio da su odnosni dve zemlje tradicionalno prijateljski. U pogledu privredno-ekonomske saradnje, ukazao je na nizak nivo trgovinske razmene, istakavši da postoji značajan prostor za njeno unapređenje. On je obavestio članove PGP o ulaganjima Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj, koji je odobrio kredit našoj zemlji u iznosu od 10 miliona kuvajtskih dinara, što je oko 25 miliona evra, za realizaciju prve faze projekta izgradnje Beogradskog železničkog čvora, stanica „Prokop“. Istakao je da su mogućnosti za saradnju dve zemlje u svim oblastima višestruke. Na privrednom planu, najavio je investiciju njegove zemlje u vrednosti od pola miliona dolara za realizaciju projekta izgradnje buster stanice za gradski vodovod u Novom Pazaru, kao i da je kuvajtska strana izrazila spremnost da finansijski pomogne rekonstrukciju Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Ambasador Al-Džasem izrazio je nadu u intenzivniju saradnju i unapređenje odnosa, posebno na parlamentarnom planu, imajući u vidu da je u Parlamentu Države Kuvajt formirana Grupa prijateljstva sa Srbijom. Kao predstojeće prioritete u okviru proslave pedesetogodišnjice bilateralnih odnosa Kuvajta i Srbije, ambasador je najavio niz aktivnosti koje će se tim povodom organizovati i pozvao članove PGP sa zemljama Golfskog zaliva u Narodnoj skupštini da uzmu učešće u njima.
Predsednik PGP sa zemljama Golfskog zaliva Vladimir Marinković ocenio je da Kuvajt i Srbiju povezuje dugogodišnje prijateljstvo, kao i dobra saradnja koja u narednom periodu može biti još uspešnija. On se zahvalio na donaciji Države Kuvajt Beogradu, za reanimacioni sto KBC „Dragiša Mišović-Dedinje“. Predsednik PGP je istakao da, imajući u vidu prijateljski karakter bilateralnih odnosa, kao i rastuće ekonomske potencijale i potrebe Kuvajta, postoji prostor za intenziviranje političkog dijaloga između dve zemlje i značajno unapređenje ekonomske saradnje. Posebno je istakao da, u okviru utvrđene spoljnopolitičke orijentacije Republike Srbije na jačanju i obnavljanju spoljnopolitičkih odnosa i saradnje sa svim zemljama relevantnim za našu ukupnu međunarodnu poziciju, njeno jačanje i perspektivu, važno mesto zauzimaju i odnosi i saradnja sa najznačajnijim zemljama Golfskog zaliva, u okviru kojih i jačanje odnosa sa Državom Kuvajt.
Članovi PGP sa zemljama Golfskog zaliva izrazili su očekivanje da će aktivnost ove Grupe doprineti daljem unapređenju odnosa Srbije i Kuvajta.
Sastanku sa ambasadorom Kuvajta prisustvovali su, pored predsednika PGP sa zemljama Golfskog zaliva Vladimira Marinkovića, i članovi PGP Irena Vujović, Maja Gojković, Neven Cvetićanin i Milorad Mijatović.
Sastanak PGP sa zemljama Golfskog zaliva i ambasadora Države Kuvajt organizovan je u kuvajtskoj ambasadi u čast formiranja ove Grupe prijateljstva u Narodnoj skupštini.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
nedelja, 22. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja