22. april 2013. Članovi PGP sa Rumunijom u razgovaru sa ministrom delegatom u MIP Rumunije

22. april 2013. Članovi PGP sa Rumunijom u razgovaru sa ministrom delegatom u MIP Rumunije

Ponedeljak, 22. april 2013.

Članovi PGP sa Rumunijom u Narodnoj skupštini razgovarali sa ministrom delegatom u MIP Rumunije

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Rumunijom u Narodnoj skupštini sastali su se danas u Domu Narodne skupštine sa Kristianom Davidom, ministrom delegatom za Rumune u inostranstvu u Ministarstvu inostranih poslova Rumunije.


Predsednik PGP sa Rumunijom Miletić Mihajlović je na početku razgovora istakao je da je saradnja između Srbije i Rumunije dugotrajna i da dva naroda vezuju prijateljski odnosi. Naveo je da ova poslanička grupa ima 16 članova i da je otvorena za saradnju sa Grupom prijateljstva sa Srbijom u rumunskom Parlamentu, u cilju daljeg unapređenja parlamentarnih i ukupnih odnosa dve zemlje .
Ministar delegat za Rumune u inostranstvu Kristian David je ocenio da ove grupe prijateljstva predstavljaju temelj razvoja bilateralnih odnosa Srbije i Rumunije. Naglasio je da je, s obzirom na veliki broj Rumuna koji žive van granica Rumunije, u susednim i evropskim zemljama, na nivou Vlade formirano Ministarstvo koje se bavi pitanjima zaštite njihovih prava i sloboda, kao i očuvanja nacionalnog identiteta. Takođe je istakao da je bilateralna saradnja dve susedne zemlje dobra i da Rumunija podržava evropski oput Srbije.
Miletić Mihajlović je naveo da je zaštita nacionalnih manjina u Srbiji obezbeđena Ustavom Srbije i zakonima i da je u skladu sa normama i standardima sadržanim u međunarodnopravno obavezujućim instrumentima zaštite ljudskih i manjinskih prava. Podsetio je da je u Parlamentarna skupština Saveta Evrope 2008. godine donela Rezoluciju u kojoj se, kad je reč o rumunskoj i vlaškoj manjini potvrđuje da je nedopustiv bilo koji pokušaj nametanja identiteta jednom licu ili grupi.
Mihajlović je istakao da ni Srbija ni Rumunija nisu nadležni da raspravljaju o slobodnom ličnom izboru u pogledu pripadnosti određenoj nacionalnoj manjini. To je potvrdila i Međuvladina mešovita komisija Srbije i Rumunije koja je ocenila da je neprihvatljivo bilo kakvo mešanje, direktno ili indirektno, koje bi moglo da utiče na pravo i slobodan izbor u pogledu pripadnosti nacionalnoj manjini.
Pored toga, u Briselu je potpisan Protokol između srpske i rumunske strane na osnovu kojeg se sve institucije, pa i Narodna skupština zalažu za ostvarivanje svih prava pripadnika rumunske nacionalne manjine, bez obzira u kom delu Srbije žive. Srbija je obavezna i ona će obezbediti ostvarivanje i uživanje svih prava ppripadnicima nacionalnih manjina, naravno i rumunskoj i vlaškoj manjini u jednakoj meri, zaključio je Miletić Mihajlović.

U razgovoru su učestvovali članovi PGP sa Rumunijom Teodora Vlahović, Milan Lapčević, dr Milorad Mijatović, Srđan Miković, Jelena Travar Miljević i Aleksandar Čotrić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
ponedeljak, 16. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja