4. april 2013. Članovi PGP sa Irakom u Narodnoj skupštini u razgovoru sa amabasadorom Iraka u Srbiji

4. april 2013. Članovi PGP sa Irakom u Narodnoj skupštini u razgovoru sa amabasadorom Iraka u Srbiji

Četvrtak, 4. april 2013.

Članovi PGP sa Irakom u Narodnoj skupštini razgovarali sa amabasadorom Iraka u Srbiji

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Irakom u Narodnoj skupštini Oto Kišmarton i članovi Poslaničke grupe Mirjana Marjanović, dr Aleksandar Radojević i mr Vladimir Cvijan sastali su se danas u u Domu Narodne skupštine sa ambasadorom Iraka u Srbiji dr Falahom Abdulhasanom Abdulsadom (Falah Abdulhasan Abdulsada).


Predsednik Poslaničke grupe Oto Kišmarton je ocenio da Irak i Srbiju povezuje dugogodišnje prijateljstvo i dobra saradnja koja u narednom periodu može biti još uspešnija, posebno na privrednom i kulturnom planu. Govoreći o unapređenju odnosa Srbije sa drugim zemljama, Kišmarton je naglasio da je cilj Srbije ulazak u EU, ali isto tako i saradnja sa svim zemljama i prijateljima u svetu.

Irački ambasador upoznao je članove PGP sa aktuelnom političkom i privrednom situacijom u Iraku i ocenio da je potrebno ojačati ekonomske odnose dve zemlje, jer ekonomska razmena nije na željenom nivou. Ima dosta prostora da se unapredi saradnja, pre svega na privrednom, naučnom i kulturnom polju, a Iraku su potrebna iskustva Srbije, posebno u oblasti građevinarstva, jer se ta zemlja nalazi u fazi obnove, rekao je ambasador Abdulsada. On je pozvao srpske kompanije da učestvuju u obnovi infrastrukture Iraka i ocenio da je dobrodošlo njihovo učešće na velikom iračkom tržištu, zbog velikog iskustva koje poseduju i dobrog glasa koji uživaju u privrednim krugovima te zemlje.
Ambasador Abdulsada je izjavio je da je stav Iraka po pitanju pregovora između Beograda i Prištine jasan i otvoren, da ostaje nepromenjen i da Irak podržava međunarodno pravo i međunarodne mehanizme, kao i dijalog, dodajući da sve probleme treba rešavati isključivo mirnim putem.
Govoreći o parlamentarnoj saradnji, rekao je da u njihovom Parlamentu još nije osnovan parlamentarni srpsko - irački odbor i da se njegovo formiranje očekuje u skoroj budućnosti. Povodom 55 godina od uspostavljanja bilateralnih odnosa između dve zemlje, ambasador Iraka je najavio niz aktivnosti koje će se tim povodom organizovati i pozvao članove Poslaničke grupe da uzmu učešće.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
utorak, 17. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja