19. februar 2013. Članovi PGP sa Finskom u Narodnoj skupštini u razgovoru sa ambasadorom Finske u Srbiji

19. februar 2013. Članovi PGP sa Finskom u Narodnoj skupštini u razgovoru sa ambasadorom Finske u Srbiji

Utorak, 19. februar 2013.

Članovi PGP sa Finskom u Narodnoj skupštini razgovarali sa ambasadorom Finske u Srbiji

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva Narodne skupštine sa Finskom sastali su se danas u Domu Narodne skupštine sa ambasadorom Finske u Srbiji Pekom Orpanom (Pekka Einari Orpana).


Predsednik PGP sa Finskom Dragan Šormaz izrazio je zadovoljstvo što amabasador Finske prisustvuje prvom sastanku ove novoformirane Grupe prijateljstva i istakao značaj unapređenja parlamentarne saradnje za dalje jačanje ukupnih odnosa dve zemlje.
Finski ambasador je ocenio da su odnosi Finske i Srbije jako dobri i da postoje bliske veze, ali i mogućnosti da se one poboljšaju u narednom periodu. Istakao je da je njihov prvi politički prioritet pružanje pune podrške procesu evrointegracija Srbije i da u tom procesu treba graditi partnerstvo dve zemlje. Ocenio je da bi u budućoj parlamentarnoj saradnji bilo dobro da se razmene posete odbora Narodne skupštine i Parlamenta Finske i podsetio da je Finska, u saradnji sa beogradskim Fondom za političku izuzetnost, pokrenula projekat posvećen ženama. parlamentarcima.
Pored političke saradnje, ambasador Finske je ocenio da treba pažnju posvetiti i ekonomskoj saradnji dve zemlje. U Finskoj postoje velike kompanije zainteresovane za ulaganja u Srbiji i ovo je pravi trenutak da se privuku strane investicije, a Finska može pomoći razvoju različitih oblasti, kao što su rudarstvo, energetika, trgovina i šumarstvo.
Članovi Poslaničke grupe sa Finskom Maja Gojković, Vesna Marković, Slavica Savić, Olena Papuga, dr Nikola Jovanović i Biljana Ilić Stošić su u razgovoru dali više predloga za unapređenje saradnje dve zemlje u oblasti kulture, obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede i IT tehnologije. Takođe su se založili za intenzivniju saradnju parlamentaraca, posebno onih koji se bave pravosuđem.
Na sastanku je dogovoreno da se za članove ove poslaničke grupe i narodne poslanike uskoro organizuje prezentacija Finske.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
utorak, 5. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja