2. oktobar 2023. Učesnici sastanka

2. oktobar 2023. Učesnici sastanka

Ponedeljak, 2. oktobar 2023.

Članovi Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo se sastali sa delegacijom izvestilaca Monitoring komiteta PS SE

Članovi Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo sastali su se u Narodnoj skupštini sa delegacijom izvestilaca Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE), koji borave u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.


Član Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo dr Uglješa Mrdić, istako je da je ovaj Odbor tokom prethodnog saziva Narodne skupštine imao zapaženu ulogu u procesu usvajanja ustavnih reformi u oblasti pravosuđa, održavši 11 javnih slušanja na kojima su, pored narodnih poslanika, učestvovali predstavnici stručne javnosti, civilnog društva, strukovnih udruženja i međunarodnih organizacija. U ovom sazivu Narodne skupštine, nastavljen je značajan posao, usvajanjem velikog broja zakona koji su u vezi sa usvojenim promenama Ustava, sa ciljem postizanja još većeg stepena nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva, ukazao je Mrdić, dodavši da su usvojene preporuke Venecijanske komisije, PS SE i GREKO.

Izvestilac Monitoring komiteta PS SE Aksel Šefer istakao je da je tokom posete Republici Srbiji bitno da sa relevantnim sagovornicima utvrdi stepen ispunjenja obaveza naše zemlje prema Savetu Evrope i da će svoj izveštaj dostaviti Komitetu PS SE, kao i relevantnim organima Republike Srbije.

Sastanku su prisustvovali i članovi Odbora Jelena Milivojević, Dubravka Kralj, Zoran Tomić, Žika Bujuklić, Dragan Nikolić, Milica Nikolić, Olja Petrović, kao i zamenica šefa Misije Saveta Evrope u Srbiji Nadia Ćuk.

Sagovornici su konstatovali da je, nakon usvajanja važnih zakona u oblasti pravosuđa, od ključnog značaja kontrola primene tih zakona. Tokom sastanka, bilo je reči i o učešću civilnog društva u radu Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, o eventualnim izmenama izbornog zakonodavstva i o izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 3. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja