Članovi Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije razgovarali sa delegacijom Državnog zbora Republike Slovenije

Članovi Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije razgovarali sa delegacijom Državnog zbora Republike Slovenije

Četvrtak, 26. avgust 2021.

Članovi Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije razgovarali sa delegacijom Državnog zbora Republike Slovenije

Članovi Odbora za spoljne poslove i Odbora za evropske integracije sastali su sa delegacijom Državnog zbora Republike Slovenije, na čelu sa predsednikom Zbora dr Igorom Zorčičem, u okviru njihove zvanične posete Srbiji.


Predsednik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović na samom početku sastanka poželeo je dobrodošlicu delegaciji Državnog zbora, i zahvalio je Sloveniji na podršci evropskom putu RS, ističući da je jedan od glavnih spoljnopolitičkih i strateških ciljeva Republike Srbije ostao članstvo u Evropskoj uniji. Naveo je da Srbija ima administrativne i druge kapacitete da ostvari ovaj cilj, ali da nova metodologija proširenja Unije objektivno može da uspori ovaj proces za Srbiju i ostale zemlje Zapadnog Balkana. Dodao je i to da je Srbija svesna da EU diktira tempo proširenja u skladu sa unutrašnjim pitanjima sa kojima se susreće, kao što su migrantska kriza, pandemija kovida–19 i unutrašnji odnosi zemalja članica. Obradović je dodao i da Srbija radi na ispunjavanju svih uslova kada je u pitanju Poglavlje 35, ali da Briselski sporazum, koji je potpisan još 2013. godine, Priština i dalje ignoriše, odnosno da albanska strana ne ispunjava svoje obaveze iz Sporazuma.

On je istakao da je Srbija spremna da ide napred i da jača veze sa svim zemljama regiona, napominjući da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić potpisao trojni sporazum sa premijerima Albanije i Severe Makedonije, kojim se olakšava trgovina robe i kapitala. Takođe je istakao da je cilj spoljne politike Republike Srbije da razvija dobre odnose sa velikim silama kao što su Rusija, Kina i SAD, kao i sa zemljama afričkog kontinenta, te da aktivno učestvuje u radu međunarodnih multilateralnih organizacija. Što se tiče parlamentarne saradnje Žarko Obradović zamolio je delegaciju Državnog zbora i predsednika Igora Zorčiča da prenesu poziv za posetu Narodnoj skupštini, predsednici Odbora za spoljne poslove Slovenije.

Elvira Kovač, predsednica Odbora za evropske integracije iskoristila je priliku da delegaciji predstavi rad Odbora na razmatranje predloga zakona i njihovom usklađivanju sa pravnim tekovinama Evropske unije i nadzornu ulogu koju Skupština ima u procesu pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Tom prilikom zahvalila se Sloveniji što je podržala merila za otvaranje sedam od osam poglavlja koja su spremna za otvaranje u procesu pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Navela da se o Izveštaju Evropske komisije raspravljalo u plenumu Narodne skupštine, čime se podigao značaj ove teme. Kovač je navela i da je uloga Odbora i Narodne skupštine po pitanju integracija višeslojna, kao i da je Skupština prihvatila preporuke Evropske komisije, a da je Odbor nastavio sa praksom razmatranja izveštaja Vlade, nezavisnih regulatornih tela i donošenjem zaključaka povodom tih izveštaja. U nastavku razgovora, izrazila je nadu da će Srbija za vreme slovenačkog predsedavanja Evropskoj uniji otvoriti barem jedan klaster u pregovorima.

Zorčič se zahvalio na pozivu i prilici da se razmene mišljenja, kako povodom evropskih integracija Srbije, tako i saradnje Srbije i Slovenije. Istakao je da je Slovenija promoter Evropske unije nakon njenog dugogodišnjeg članstva, te da Unija nije idealna, ali da jeste najbolje rešenje koje postoji za države evropskog kontinenta, te da pruža priliku za ubrzan ekonomski razvoj i stabilnost. On je naveo da Srbija kroz reforme daje EU signale da je pridruživanje njen cilj, ali da ne treba da zanemari dobre odnose sa zemljama koje nisu njene članice. Slovenija će nastaviti da podržava put Srbije u svakom pogledu, dodao je Zorčič na kraju svog izlaganja.

Sastanku su prisustvovali i zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove, Vesna Marković i član Milorad Mijatović i zamenica predsednice Odbora za evropske integracije Dušica Stojković i član Odbora Nemanja Joksimović.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4