Četvrtak, 31. januar 2008.

Članovi Odbora za ravnopravnost polova razgovarali sa delegacijom Ministarstva spoljnih poslova Irana

Zamenica predsednice Odbora za ravnopravnost polova Nadica Momirov i članovi Odbora Milica Vojić-Marković i Zorica Kovačević razgovarali su danas u Domu Narodne skupštine sa Tahereh Nazari, generalnom direktorkom Direkcije za međunarodna pitanja žena i ljudskih prava u Ministarstvu spoljnih poslova Irana i savetnicom šefa iranske diplomatije.Zamenica predsednice Odbora za ravnopravnost polova Nadica Momirov i članovi Odbora Milica Vojić-Marković i Zorica Kovačević razgovarali su danas u Domu Narodne skupštine sa Tahereh Nazari, generalnom direktorkom Direkcije za međunarodna pitanja žena i ljudskih prava u Ministarstvu spoljnih poslova Irana i savetnicom šefa iranske diplomatije.

U centru pažnje bio je položaj žena u Iranu i u našoj zemlji. Nadica Momirov upoznala je goste sa aktivnostima Odbora za ravnopravnost polova i istakla da je najvažniji zadatak Odbora da ponovi postupak vezan za donošenje zakona o ravnopravnosti polova i ubrza njegovo usvajanje. Takođe je podsetila da na usvajanje u Narodnoj skupštini čeka i Predlog deklaracije o sprečavanju nasilja nad ženama.

Tahereh Nazari upoznala je sagovornice sa aktuelnim položajem žena u Iranu i naglasila da one zauzimaju važno mesto u iranskom društvu. Prema njenim rečima, u toku je veliki pokret za unapređenje položaja žena u Iranu i ravnopravnost polova mora biti primenjena u svim sferama života. Tahereh Nazari je navela da 64 odsto svih studenata čine žene, kao i da one učestvuju sa 35 procenata u broju ukupno zaposlenih u zemlji. U Iranu je povećano i prisustvo žena u političkom životu na svim nivoima, pa je procenat njihovog učešća u lokalnoj samoupravi je za 70 odsto veći nego u prethodnom periodu.

U razgovoru je izražena spremnost da se, u cilju razmene iskustava o položaju žena, intenzivira saradnja odbora dva parlamenta koja se bave pitanjima ravnopravnosti polova. Izneta je i ocena da će jačanju ukupne parlamentarne saradnje doprineti formiranje grupe prijateljstva sa Iranom u Narodnoj skupštini.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 3. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja