8. mart 2013. Članovi Odbora za poljoprivredu u razgovoru sa parlamentarnom delegacijom Demokratske Republike Kongo

8. mart 2013. Članovi Odbora za poljoprivredu u razgovoru sa parlamentarnom delegacijom Demokratske Republike Kongo

Petak, 8. mart 2013.

Članovi Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu razgovarali sa parlamentarnom delegacijom DR Kongo

Zamenik predsednika Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Oto Kišmarton i članovi Odbora Saša Maksimović i Ljuban Panić sastali su se danas u Domu Narodne skupštine sa parlamentarnom delegacijom Demokratske Republike Kongo, koju predvodi Ezadri Eguma Norbert (Ezadri Eguma Norbert), izvestilac Parlamenta DR Kongo.


U razgovoru je ocenjeno da Srbija i Kongo imaju dobre prijateljske odnose i da je obostrani cilj da se još više unapredi saradnja dve države. Ova poseta je, kako je istakao šef kongoanske delegacije, prvi korak ka učvršćivanju odnosa dva parlamenta. Govoreći o odnosima dve zemlje, ponovio je principijelni stav Konga da neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.
Tokom susreta najveća pažnja posvećena je proširenju saradnje Srbije i Konga u oblasti poljoprivrede. Zajednički je ocenjeno da poljoprivreda predstavlja poseban potencijal za unapređenje ukupne saradnje. Šef parlamentarne delegacije Konga je istakao da je nacionalna strategija Konga unapređivanje poljoprivrede i da je to prioritetna oblast kojoj se posvećuje velika pažnja. Kongo ima ogromnu površinu zemljišta na oko 2.345 kvadratnih kilometara i postoje značajne mogućnosti da se uspostavi dugoročnija saradnja dve zemlje u ovoj oblasti. Ezadri Eguma Norbert je obavestio domaćine da su određene dve provincije, od 11 koliko ih ima u Kongu, za promociju saradnje u poljoprivredi i istakao da nije slučajno što je izbor pao na Srbiju, jer je, kako je rekao, Kongu potrebno naše znanje i stručnost. On je najavio posetu ministra poljoprivrede i predsednika parlamentarne Komisije za poljoprivredu Srbiji.
Oto Kišmarton je upoznao goste sa mogućnostima Srbije u oblasti poljoprivrede i naglasio da je cilj da poljoprivreda u našoj zemlji postane vodeća privredna grana. Govoreći o tome šta Srbija može ponuditi Kongu u unapređivanju njihove poljoprivrede, posebno je ukazao na razne oblike saradnje kao što su školovanje i osposobljavanje kadrova u našoj zemlji, pružanje pomoći naših stručnjaka, transfer tehnologije i saradnja sa naučnim institutima i fakultetima u Srbiji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
utorak, 17. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja