19. februar 2020. Zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Dubravka Filipovski sa poslanikom nemačkog Bundestaga dr Aleksanderom Nojem

19. februar 2020. Zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Dubravka Filipovski sa poslanikom nemačkog Bundestaga dr Aleksanderom Nojem

Sreda, 19. februar 2020.

Članovi Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za spoljne poslove razgovarali sa poslanikom nemačkog Bundestaga

Članovi Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za spoljne poslove sastali su se danas u Domu Narodne skupštine sa poslanikom nemačkog Bundestaga dr Aleksanderom Nojem.


Zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Dubravka Filipovski osvrnula se na dobre političke odnose Srbije i Nemačke, napomenuvši važnost otvorenog dijaloga dveju zemalja. Ona je dodala da je na ekonomskom planu ostvarena odlična saradnja, koja se ogleda u prisustvu 400 nemačkih preduzeća na teritoriji Srbije, u kojima je zaposleno 63 hiljade srpskih radnika.

„Prvi spoljnopolitički cilj naše zemlje, koji je ujedno i naš najveći prioritet, jeste članstvo u Evropskoj uniji. Pored toga, Srbiji su od izuzetne važnosti regionalna saradnja i stabilnost, nastavak dijaloga Beograda i Prištine, vojna neutralnost, kao i saradnja sa velikim silama, ali i svim zemljama sveta“, objasnila je Filipovski.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji i pregovorima sa Prištinom, ona je naglasila da Srbija nastoji da pronađe održivo rešenje, ali da je potrebna i dobra volja druge strane.

Narodna poslanica Gordana Čomić istakla je da su reforme u sektoru odbrane tekle veoma sporo kroz sve koalicione vlade do sada, ali da je napredak ipak ostvaren uz zajedničke napore ljudi unutar sistema.

Prema njenim rečima, iako predstavlja izuzetno oštru opoziciju i kritičarku različitih poteza vlasti, ona će podržati predloge koji su u interesu Srbije i građana. Kao dobru praksu Čomić je navela migrantsku politiku Vlade, koja je problem migranata tretirala sa stanovišta ljudskih prava.

Poslanik nemačkog Bundestaga dr Aleksander Noj izrazio je zahvalnost članovima odbora na praćenju njegovih aktivnosti, koje uključuju i podršku Srbiji u nemačkom parlamentu. Osvrnuvši se na svoj višegodišnji boravak na Kosovu i Metohiji, on je poručio da je bio očevidac mnogih događaja koji su u suprotnosti sa Rezolucijom 1244.

„Razumem da su evropske integracije primaran interes Srbije, ali smatram jednako važnim napore Srbije da očuva svojnu vojnu neutralnost. Verujem da je politika vojne neutralnosti zahtevna, ali sam uveren da je dugoročno isplativija varijanta“, zaključio je Noj.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
subota, 28. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja