3. februar 2016. Članovi Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u razgovoru sa delegacijom Trećeg komiteta PS OEBS

3. februar 2016. Članovi Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u razgovoru sa delegacijom Trećeg komiteta PS OEBS

Sreda, 3. februar 2016.

Članovi Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova primili delegaciju Trećeg komiteta PS OEBS

Članovi Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova razgovarali su danas u Narodnoj skupštini sa delegacijom Trećeg komiteta parlamentarne skupštine OEBS-a, koju predvodi Izabel Santos, predsedavajuća Komiteta.


U razgovoru, koji se odnosio na ulogu Srbije u procesu rešavanja migrantske krize i na mehanizme koji se primenjuju u cilju njenog prevazilaženja, ocenjeno je da problem treba rešavati tamo gde je nastao, uz poziv zemljama OEBS-a da se ne zaustavljaju izbeglice, već rat.

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović upoznao je delegaciju Trećeg komiteta PS OEBS sa podacima o tranzitu migranata preko teritorije Srbije, istakavši da trenutno dnevno u Srbiju ulazi oko 2.000 osoba, što je značajno manji priliv u odnosu na kraj 2015. godine kada je taj broj iznosio 11.000 osoba dnevno. Srbija je otvorila štab za prihvat izbeglica u Preševu, uložila napore kako bi sprečila ilegalne prelaske granice i prva je zemlja na balkanskoj ruti koja je uvela biometrijsku registraciju migranata. Srbija ulaže sve svoje napore kako bi se migranti evidentirali i kako bi se unapredio sistem azila, međutim podaci govore da 99 odsto ovih ljudi ne želi da ostane u Srbiji, istakao je Omerović.

„Srbija je od početka krize pokazala proaktivan pristup u zaštiti i pružanju pomoći migrantima. Negujemo humani pristup prema tim ljudima, jer smo se kao zemlja u prošlosti suočavali sa burnim, turbulentnim i migracionim kretanjima“, istakao je Omerović.

Predsedavajuća Trećeg komiteta PS OEBS Izabel Santos istakla je važnost uloge koju Srbija ima na balkanskoj ruti, ne samo što je prihvatila izbeglice i što je otvorena zemlja, već i zato što je započela prikupljanje biometrijskih podataka. Ona je pozvala kolege iz Srbije na saradnju sa zemljama članicama OEBS-a u procesu rešavanja migrantske krize, koja se takođe odnosi i na pitanje poštovanja ljudskih prava.

U razgovoru u kome su učestvovali članovi Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Vera Paunović, Elvira Kovač, Vladica Dimitrov, Zlata Đerić, Olena Papuga, Biljana Hasanović Korać, Ljiljana Malušić, Ljibuška Lakatoš i Slobodan Perić, kao i predstavnici Trećeg komiteta PS OEBS Ivana Dobesova, Gordana Čomić i Ignacio Sančez Amor, bilo je reči, između ostalog, i o zakonodavnom okviru za rešavanje pitanja migracija u Srbiji, potrebi uspostavljanja baza podataka sa biometrijskim podacima migranata na granicama EU, regionalnoj saradnji, rešavanju statusa migranata koji nemaju pravo na azil u zemljama EU, problemu trgovine ljudima, a posebno trgovine decom i drugo.

Na sastanku je zaključeno da postoje volja i spremnost da se zajedničkim snagama rešava pitanje migrantske krize i ocenjeno da način na koji Srbija rešava ovu krizu predstavlja primer kako se jedna zemlja integriše u EU.

Delegacija Trećeg komiteta PS OEBS-a boravi u Srbiji povodom izrade Izveštaja, koji će biti predstavljen na redovnom godišnjem zasedanju ove organizacije u julu 2016. godine.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1