25. septembar 2023. Članovi Odbora za evropske integracije i ambasadorka Nemačke u Srbiji

25. septembar 2023. Članovi Odbora za evropske integracije i ambasadorka Nemačke u Srbiji

Ponedeljak, 25. septembar 2023.

Članovi Odbora za evropske integracije razgovarali sa ambasadorkom Nemačke u Srbiji

Članovi Odbora za evropske integracije razgovarali su u Narodnoj skupštini sa ambasadorkom SR Nemačke u Republici Srbiji Anke Konrad o perspektivama evropskih integracija Srbije i Zapadnog Balkana.


Predsednica Odbora Elvira Kovač je istakla da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u Evropskoj uniji, ali da taj proces već dugo traje bez vidljivih pozitivnih rezultata, imajući u vidu da već dve godine Srbija nije otvorila nijedan pregovarački klaster. To utiče i na porast evroskepticizma kod građana Srbije, konstatovala je ona.

„Smatramo da napredak u procesu integracija nije u skladu sa postignutim reformama“, naglasila je Kovač, dodajući „da se stiče utisak da EU fokus stavlja na zahteve za usklađivanjem spoljne politike sa evropskom i na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine“.

Elvira Kovač je u razgovoru istakla da se u postojećim geopolitičkim okolnostima rata u Ukrajini, tema proširenja Evropske unije vratila u evropske institucije i izrazila zadovoljstvo što se, pored ubrzavanja evropskih integracija Ukrajine, Moldavije i Gruzije, spominje i važnost ubrzavanja ovog procesa i za Zapadni Balkan.

Ambasadorka Konrad je istakla da Nemačka vidi Srbiju u Evropskoj uniji i naglasila da ima sve predispozicije da prednjači u tom procesu na Zapadnom Balkanu. Ocenila je da je najveći napredak postignut u ekonomskoj stabilizaciji i privrednom rastu, dok u oblastima vladavine prava i medijskim slobodama treba uložiti dalje napore u reformskim procesima.

Zapadni Balkan neće izostati iz proširenja navela je ona, ističući da je neophodno da države kandidati ispune sve uslove za članstvo. EU razmatra i mogućnost brže integracije u pojedinim oblastima i programima, gde je to moguće, kao što su sajber pitanja – ukazujući da je Srbija već deo Transevropske mreže.

Sastanku su prisustvovali i zamenica predsednice Odbora Dubravka Filipovski, kao i članovi i zamenici članova Odbora Natan Albahari, dr Ksenija Marković, Robert Kozma, Dunja Simonović Bratić i Zagorka Aleksić.

Učesnici sastanka osvnruli su se na eskalaciju sukoba na Kosovu i Meohiji tokom prethodnog dana, izražavajući žaljenje i neophodnost normalizacije situacije.

Razmenili su svoja mišljenja sa ambasadorkom Konrad i o procesu evropskih integracija i izneli svoje stavove o perspektivama ovog procesa za Srbiju i Zapadni Balkan.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 3. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja