22. mart 2016. Predsedavajući Odbora za odnose sa EU nemačkog Bundestaga Ginter Krihbaum (Gunther Krichbaum) sa članovima Odbora za evropske integracije

22. mart 2016. Predsedavajući Odbora za odnose sa EU nemačkog Bundestaga Ginter Krihbaum (Gunther Krichbaum) sa članovima Odbora za evropske integracije

Utorak, 22. mart 2016.

Članovi Odbora za evropske integracije primili predsedavajućeg Odbora za odnose sa EU nemačkog Bundestaga

Članovi Odbora za evropske integracije razgovarali su danas u Domu Narodne skupštine sa predsedavajućim Odbora za odnose sa EU nemačkog Bundestaga Ginterom Krihbaumom (Gunther Krichbaum) o otvaranju novih pregovaračkih poglavlja sa EU i ulozi Odbora tokom definisanja pregovaračke pozicije Srbije.


Zamenica predsednika Odbora Elvira Kovač zahvalila je na podršci Nemačke za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom. Ona je predsedavajućeg Odbora za odnose sa EU nemačkog Bundestaga Gintera Krihbauma upoznala sa aktivnostima Odbora za evropske integracije po pitanju usvajanja pregovaračke pozicije za svako poglavlje ponaosob i istakla da će se u najskorije vreme ispuniti svi tehnički uslovi za njihovo otvaranje. Takođe, Kovač je dodala da su sve parlamentarne stranke ovog saziva pristalice procesa priključenja Srbije EU.

„Zahvaljujemo na političkoj podršci Nemačke, takođe smo svesni da je Nemačka naš bitan ekonomski partner. Srbija je u sred svojih reformi, svesna da je cilj ispred nje dobar, te ćemo sa reformama nastaviti i uspeti u njima“, zaključila je Kovač.

Predsedavajući Odbora za odnose sa EU nemačkog Bundestaga Ginter Krihbaum pozdravio je početak pregovora Srbije i EU otvaranjem prvih poglavlja i istakao da je siguran da će se naredna dva poglavlja, poglavlja 23 i 24, otvoriti u narednom periodu.

On je istakao da treba imati na umu da razlozi što jedna zemlja nije dala saglasnost za njihovo otvaranje nisu evropski, već bilateralni, i izrazio uverenje da Hrvatska neće biti zainteresovana da blokira njihovo otvaranje, kada je 27 drugih članica EU dalo svoju saglasnost. On je ocenio kao neprihvatljivo da zemlje EU koriste svoju jaču pregovaračku poziciju za ostvarivanje interesa na račun EU, odnosno Srbije u ovom slučaju.

Članica Odbora Dušica Stojković upoznala je nemačkog kolegu sa srpskim modelom kada je u pitanju formiranje pregovaračke pozicije, odnosno, osnivanjem Nacionalnog konventa i uključivanjem civilnog društva u rad na pregovaračkim pozicijama Srbije za svih 35 poglavlja.

Član Odbora Ivan Bauer ocenio je današnje terorističke napade u Briselu kao napad na čitavu Evropu. On je zahvalio poslaniku Krihbaumu na ličnom zauzimanju za evropski put Srbije i zatražio od kolega iz EU da podsete Hrvatsku na rezoluciju njenog Sabora, koja poziva da se bilateralni odnosi ne koriste u procesu pridruživanja. Takođe, on je uputio apel da se parlamentarna saradnja Narodne skupštine i Bundestaga unapredi.

Članica Odbora Gordana Čomić govorila je o preprekama koje Srbija ima na evropskom putu, kao što su slab institucijalni dijalog i nedostatak javnog dijaloga u društvu. Ona je istakla da podržava otvaranje poglavlja 23 i 24 u junu ove godine, jer bez njihovog otvaranja napredak u ostvarivanju dijaloga u Srbiji neće biti moguć. Čomić je izrazila i svoju zabrinutost za stanje u poglavljima 27 i 12 i u Srbiji, ali i u EU, i istakla da njena stranka, kao opoziciona, podržava napore Vlade kada su u pitanju evropske integracije, ali i briselski dijalog i da će to i u budućnosti nastaviti. Ona je pozitivno ocenila postupke Vlade u migrantskoj krizi i ocenila da ne pravi greške u odnosima u regionu, koji se sada nalazi u komplikovanoj situaciji.

Aleksandra Tomić, članica Odbora, pozdravila je što su na sastanku otvorene teme i drugih poglavlja, kao što je pitanje konkurencije, koje je u nadležnosti Narodne skupštine i ocenila da se Srbija nalazi u boljem položaju po ovom pitanju nego druge zemlje u regionu. Dodala je da je podrška Nemačke značajna kada su u pitanju poglavlja 20 i 8, odnosno pitanja preduzetništva i konkurencije, i pohvalila saradnju sa nemačkom organizacijom GIZ i fondacijama Konrad Adenauer i Fridrih Ebert.

Zamenik člana Odbora Vladimir Orlić istakao je da je srpsko društvo više nego zrelo po pitanju evropskih integracija i još jednom zahvalio nemačkom kolegi na podršci i razumevanju pozicije u kojoj se Srbija nalazi.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1