2. mart 2016. Članovi Odbora za evropske integracije i Odbora za spoljne poslove sa delegacijom Odbora za evropske poslove Nacionalne skupštine Francuske

2. mart 2016. Članovi Odbora za evropske integracije i Odbora za spoljne poslove sa delegacijom Odbora za evropske poslove Nacionalne skupštine Francuske

Sreda, 2. mart 2016.

Članovi Odbora za evropske integracije i Odbora za spoljne poslove sastali se sa delegacijom Odbora za evropske poslove Nacionalne skupštine Francuske

Članovi Odbora za evropske integracije i Odbora za spoljne poslove sastali su se, u Domu Narodne skupštine, sa delegacijom Odbora za evropske poslove Nacionalne skupštine Francuske, koju predvodi predsednica Odbora Danijel Oroa (Danielle Auroi).


Predsednica Odbora za spoljne poslove Aleksandra Đurović zahvalila se francuskoj delegaciji na poseti koja, kako je istakla, potvrđuje kvalitetnu i intenzivnu saradnju parlamenata Srbije i Francuske. Ona je podsetila prisutne da je 2011. godine potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu između dve zemlje, što je rezultiralo i velikim prilivom francuskih investicija u Srbiju, za koju Francuska i dalje pokazuje veliku zainteresovanost.

Govoreći o procesu evrointegracija Aleksandra Đurović je istakla da u Narodnoj skupštini postoji konsenzus o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, a velika podrška tom procesu postoji i u građanstvu.

„Činjenica je da se Evropska unije danas sreće sa mnoštvom izazova, kao što su terorizam, zbog kog je Francuska podnela velike žrtve, ali i sa migrantskom krizom. Nadamo se da će se Evropska unija izboriti sa tim problemima, i da će proširenje ponovo biti prioritetno pitanje“, kaže Đurović.

Predsednica Odbora za evropske poslove Nacionalne skupštine Francuske Danijel Oroa istakla je lično zadovoljstvo zbog otvaranja pregovaračkih poglavlja i naglasila da je Francuska iskreni partner Srbije na njenom evropskom putu. Ona je pohvalila reakciju Srbije u susretu sa migrantskom krizom: “Srbija je reagovala adekvatnije od nekih zemalja koje su članice EU. Smatram da možete mnogo da pomognete šengenskom prostoru koji teško reguliše taj problem“, rekla je Oroa.

Predsednik Odbora za evropske integracije Aleksandar Senić napomenuo je da je Odboru za evropske integracije poverena uloga razmatranja pregovaračkih pozicija po pregovaračkim poglavljima. Koliko je Odbor ozbiljno pristupio tom zadatku najbolje svedoči uključenje civilnog sektora u ovaj proces, što je rezultiralo osnivanjem Nacionalnog konventa za evropsku uniju, tvrdi Senić. “U Nacionalni konvent uključeno je oko 600 organizacija civilnog sektora, koji su uključeni u razmatranje pregovaračkih pozicija. Njihovo uključenje u proces pregovora smatram najvećim dostignućem Odbora za evropske integracije“, rekao je Senić.

On je istakao i da su na sednicama Odbora gotovo sve odluke donete jednoglasno i kako kaže, ne samo da u Narodnoj skupštini ne postoji poslanik koji je protiv priključenja Srbije Evropskoj uniji, već se po ovom pitanju postiže dogovor i između članova Odbora koji dolaze, kako iz redova vladajuće koalicije, tako i iz redova opozicionih partija.

Govoreći o migrantskoj krizi, Senić je reakciju Vlade u najvećoj meri ocenio zadovoljavajućom, i izrazio nadu da će Evropa uspostaviti jedinstvenu politiku i time, kako kaže, neće stavljati Srbiju u nezavidan položaj, jer migranti u Srbiju dolaze sa teritorije Evropske unije, odnosno iz Grčke.

Pitanja koja su pokrenuli članovi francuske delegacije odnosili su se na članstva Srbije u NATO, i odnose Srbije i Rusije.

Odgovarajući na postavljena pitanja predsednica Odbora za spoljne poslove istakla je da je Republika Srbija usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti koje se pridržava, da je članstvo u Evropskoj uniji opredeljenost Srbije, ali ne i članstvo u NATO. Đurović je izrazila nadu da će Evropska unija uskoro usvojiti strategiju bezbednosti, te da će Srbija moći svoje nacionalne strategije da usaglasi sa njom.

Govoreći u ime svoje stranke, Aleksandar Senić je istakao da se zalaže za otvaranje ozbiljne debate o tome šta članstvo u NATO donosi Srbiji, a šta gubimo tim članstvom, kao i da smatra da Srbija trenutno nije spremna za uvođenje sankcija Rusiji. “Mi nismo krivi za taj problem, pa ne treba ni da se u njega mešamo. Nadamo se da će Evropska unija i Rusija prevazići trenutnu situaciju i naći rešenje“, kaže Senić.

Članovima francuske delegacije obratili su se i članovi odbora Vladimir Orlić i Ivan Bauer, koji su govorili o značaju negovanja i jačanju tradicionalno dobrih odnosa dve zemlje kroz unapređenje saradnje na polju ekonomije, kulture i umetnosti.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1