28. maj 2013. Članovi Odbora za spoljne poslove u  razgovoru sa delegacijom Odbora za evropske poslove Parlamenta Republike Estonije

28. maj 2013. Članovi Odbora za spoljne poslove u razgovoru sa delegacijom Odbora za evropske poslove Parlamenta Republike Estonije

Utorak, 28. maj 2013.

Članovi Odbora za evropske integracije i Odbora za spoljne poslove razgovarali sa delegacijom Odbora za evropske poslove Parlamenta Republike Estonije

Delegacija Odbora za evropske poslove Parlamenta Republike Estonije, koju predvodi predsednik Odbora Arto Aas, posetila je danas Narodnu skupštinu i, u odvojenim susretima, razgovarala sa članovima Odbora za evropske integracije i Odbora za spoljne poslove.


Zamenik predsednika Odbora za evropske integracije Laslo Varga upoznao je delegaciju estonskog parlamenta sa procesom evropskih integracija Srbije i stavom javnog mnjenja po ovom pitanju. Varga je ukazao na značaj posete estonske parlamentarne delegacije kao i podrške koju Estonija pruža Srbija na putu ka Evropskoj uniji. Veoma je važno da odluka o dodeljivanju datuma za početak pregovora o članstvu Srbije, koja se očekuje u junu, bude pozitivna, rekao je Varga i dodao da bi na taj način i evropska perspekiva Srbija postala vidljiva.
Šef delegacije estonskog Parlamenta Arto Aas napomenuo je da je ovo prva poseta parlamentarne delegacije Estonije Narodnoj skupštini i preneo pozitivan stav svoje zemlje o procesu priključivanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. Aas se osvrnuo i na proces političkog dijaloga Beograda i Prištine i pohvalio zalaganje Srbije za uspešnu primenu briselskog sporazuma.
Učestvujući u razgovoru, član Odbora Jadranka Joksimović ukazala je na značaj razmene poseta parlamentarnih delegacija dve zemlje i navela primer dobre prakse koji je ostvaren u okviru baltičkog modela saradnje, koji bi mogao da se primeni i u Srbiji. Narodni poslanici Dijana Vukomanović, Vladimir Ilić i Dragomir Karić upoznali su sagovornike sa državnom politikom Srbije po pitanju Kosova i Metohije, ekonomskom situacijom u Srbiji, planovima u oblasti reforme javnog sektora, penzionog sistema i reindustrijalizacije, kao i stanjem u oblasti stranih investicija.
Sastanku su prisustvovali i članovi Odbora Ivan Andrić, Ljubiša Stojmirović i Karolj Čizik.

* * *

U razgovoru sa estonskim parlamentarcima, zamenica predsednika Odbora Irena Vujović zahvalila je na dosadašnjoj podršci koju Estonija pruža Srbiji u procesu približavanja Evropskoj uniji. Upoznala je goste sa radom Narodne skupštine i delokrugom rada Odbora za spoljne poslove i istakla da je nedavno osnovana Ženska parlamentarna mreža i da su formirane poslaničke grupe prijateljstva za 65 zemalja, među kojima je i Estonija. Ocenila je da su odnosi Srbije i Estonije dobri i da postoje uslovi za dalje jačanje ukupne saradnje i unapređenje bilateralnih odnosa kroz parlamentarnu saradnju, saradnju poslaničkih grupa prijateljstva, kao i parlamentarnih odbora.
Obraćajući se parlamentarcima iz Estonije, član Odbora Maja Gojković je
rekla da su odnosi dve zemlje dobri i da Srbija ceni to što je Estonija bila prva zemlja koja je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridrživanju. Istakla je da je za Srbiju važna regionalna saradnja i da ona dobro sarađuje sa susednim zemljama, kao i da je mesto Zapadnog Balkana u Evropi.
O prioritetima na spoljnopolitičkom planu govorila je član Odbora Nataša Vučković i istakla da su najvažniji procesi vezani za sprovođenje briselskog sporazuma i evropski put Srbije. Naglasila je da opozicija u Srbiji podržava dijalog Beograda i Prištine, smatrajući da je dijalog najbolji način da se reše postojeći problemi.
Gostima iz Estonije obratio se i član Odbora dr Ljubiša Stojmirović, koji je naglasio da na spoljnopolitičkom planu Srbija sarađuje sa svim zemljama i da Srbija ceni podršku Estonije na putu ka EU.

Šef delegacije estonskog Parlamenta Arto Aas pozdravio je napore koje Srbija čini u procesu približavanja EU i izrazio uverenje da će se briselski sporazum uspešno sprovoditi. On je preneo spremnost Estonije da unapređuje saradnju i pruži pomoć Srbiji, posebno na njenom evropskom putu i izrazio nadu da će u tome Srbiji pomoći iskustva koje ima ova zemlja. Ističući da je ovo prva parlamentarna delegacija koja je došla u posetu Srbiji, pozvao je odbore za evropske integracije i za spoljnu politiku da posete estonski Parlament.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1