4. mart 2020. Članovi Odbora za dijasporu i Srbe u regionu sa delegacijom Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske

4. mart 2020. Članovi Odbora za dijasporu i Srbe u regionu sa delegacijom Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske

Sreda, 4. mart 2020.

Članovi Odbora za dijasporu i Srbe u regionu na sastanku sa delegacijom Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske

Članovi Odbora za dijasporu i Srbe u regionu sastali su se u Domu narodne skupštine sa delegacijom Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske, koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, a koju predvodi predsednik Odbora Igor Crnadak.


Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ukazao je da je međuparlamentarna saradnja bitna karika regionalne stabilnosti, te izrazio uverenje da treba nastaviti sa praksom razmene iskustava i mišljenja o svim pitanjima značajnim za srpski narod na ovim prostorima. On je istakao da se Odbor, između ostalog, bavi očuvanjem veza Srba u regionu i poštovanjem njihovih prava, očuvanjem etniciteta i kulturnog identiteta našeg naroda, kao i stvaranjem uslova za povratak izbeglih Srba u mesta prethodnog prebivališta i zaštitu njihovih prava.

„Odbor za dijasporu i Srbe u regionu nastoji da svojim aktivnostima, a u okviru svojih nadležnosti, doprinese efikasnijem rešavanju problema našeg naroda na ovim prostorima, pri čemu bih posebno istakao značaj kulture sećanja. Nastojimo da podstičemo nadležne državne organe izvršne vlasti da što veću pažnju posvete ovom izuzetno važnom nacionalnom pitanju“, naglasio je Linta.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić napravio je veliki iskorak kada je reč o pomoći srpskom narodu u regionu, podsetivši da su 63 opštine u Republici Srpskoj dobile određenu vrstu pomoći naše zemlje. Linta se osvrnuo i na nedavno održanu sednicu Komisije za saradnju dva parlamenta, napomenuvši da je važno da se ta saradnja učvrsti i proširi, kao i da se dogovore zajedničke aktivnosti.

„Pitanje položaja i perspektive Srba u regionu sve više dobija na značaju, a naš zadatak je da se usmerimo na politiku jačanja kulturnog i duhovnog jedinstva srpskog naroda na ovim prostorima“, poručio je Linta.

Predsednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Igor Crnadak rekao je da su diplomatski odnosi Republike Srbije i Republike Srpske na izuzetno visokom nivou, te dodao da je organizovanjem prve sednice Komisije za saradnju dva parlamenta načinjen važan korak za dalje unapređenje odnosa.

„Nama je veoma značajna podrška koju Srbija pruža Republici Srpskoj u borbi da očuva ono što je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i na tome smo veoma zahvalni“, podvukao je Crnadak.

Sastanku je prisustvovala i zamenica predsednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Mirjana Dragaš, kao i članovi Aleksandar Marković, Aleksandar Čotrić i Blaža Knežević. Poslanici su dali predloge o mogućim oblicima buduće saradnje, ističući da su međunarodni susreti i razmena informacija, iznalaženje metoda i sredstava za ostvarivanje zajedničkih ciljeva, kao i traženje međunarodnih prijatelja od posebnog značaja za srpski narod.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
subota, 2. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja