17. oktobar 2022. Žiofre predao Godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji predsedniku Narodne skupštine

17. oktobar 2022. Žiofre predao Godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji predsedniku Narodne skupštine

Ponedeljak, 17. oktobar 2022.

Žiofre predao Godišnji izveštaj Evropske komisije o Srbiji predsedniku Narodne skupštine

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom, koji mu je ovom prilikom predao Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2022. godinu.


Predsednik Skupštine je zahvalio Evropskoj komisiji na napornom radu koji je uložen u ovaj sveobuhvatan Izveštaj. „Samo u jednoj oblasti ocena nije pozitivna, reč je o usklađivanju sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, dok je u svim ostalim oblastima generalno zabeležen napredak. Konstatovan je i značajan doprinos Skupštine Srbije koji se odnosi na ustavne promene, reformu pravosuđa i postignute rezultate kroz međustranački dijalog. Pozdravljamo i činjenicu da je Evropska komisija potvrdila spremnost za otvaranje Klastera 3 - Konkurentnost i inkluzivni rast. Takođe, notiran je i napredak u oblastima iz Klastera 1, koji se odnosi na vladavinu prava - borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i politički kriterijum“, poručio je dr Orlić.

Predsednik Skupštine je ocenio da je uvek važno naglasiti odgovornost zbog stagnacije u dijalogu između Beograda i Prištine. „Treba biti fer i reći zašto po ovom pitanju nema napretka. Beograd je uvek konstruktivan, pokazuje ozbiljnost i odgovornost, dok prištinska strana daje sve od sebe da dijaloga ne bude, čak otvoreno preti poništenjem preuzetih obaveza“, istakao je dr Orlić.

Dodao je da strateško opredeljenje Srbije ostaje članstvo u Evropskoj uniji, a da će pored Narodne skupštine na ovom pitanju raditi i Vlada Srbije nakon što bude izabrana. „Srbija je u tom smislu spremna da podeli svoja iskustva sa drugim zemljama i pruži podršku na njihovom evropskom putu“, poručio je dr Orlić.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1