Ponedeljak, 20. februar 2012.

Šezdeset prva sednica Odbora za zdravlje i porodicu

Na sednici Odbora za zdravlje i porodicu, održanoj 20. februara, razmotrena je Informacija o radu Ministarstva zdravlja za period oktobar-decembar 2011. godine.


Sednici je prisustvovao ministar zdravlja prof. dr Zoran Stanković, predsednik Zdravstvenog saveta Srbije prof. dr Dragan Delić, kao i predstavnici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i lekarskih komora.

Ministar Stanković je istakao da su zdravstvene službe za vreme elementarnih nepogoda u Srbiji reagovale adekvatno, zbrinjavajući na odgovarajući način sve povređene i obolele. Ministar je ukazao i da veliki problem predstavalja prokišnjavanje zdravstvenih ustanova, kao i oštećenja krovnih konstrukcija od snežnih padavina i obavestio prisutne da se radi na njihovoj sanaciji.

Ministar Zoran Stanković ukazao je i na pristizanje zahteva da se izvrši overa zdravstvenih knjižica, bez uplaćenog zdravstvenog osiguranja. Istakao je da zakon ne sme da se krši i da overa zdravstvenih knjižica mora da bude praćena plaćanjem zdravstvenog osiguranja, posebno ako se ima u vidu da već postoje velika dugovanja prema Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, u iznosu od 84 milijardi dinara i da bi neplaćanje izazvalo kolaps zdravstvenog sistema.

Nakon izlaganja ministra zdravlja, narodni poslanici su se dodatno informisali o borbi protiv sistemske korupcije u zdravstvu, o problemima u funkcionisanju Stomatološke komore Srbije i o rekonstrukciji kliničkih centara. Članovi Odbora interesovali su se za rezultate primene usvojenih zakona iz oblasti zdravstva, tražili su i informacije u vezi sa mogućom nestašicom lekova, kao i informacije o načinu finansiranja vojnih zdravstvenih ustanova.

Odbor za zdravlje i porodicu je po završetku diskusije usvojio Informaciju o radu Ministarstva zdravlja za period oktobar-decembar 2011. godine.

Članovi Odbora jednoglasno su usvojili i sledeći Zaključak: Odbor apeluje da nadležni državni organi, u skladu sa međunarodnim propisima i preporukama, haškim pritvorenicima Jovici Stanišiću i generalu Vladimiru Lazareviću omoguće adekvatno lečenje od strane lekara u koje oni imaju poverenja i koje samostalno izaberu.

U nastavku sednice, Odbor se prihvatio pokroviteljstva seminara na temu „Inovacije u menadžmentu zdravstvene zaštite“, u organizaciji Univerziteta „Megatrend“.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr Paja Momčilov.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
nedelja, 27. novembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja