Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine

Backi Petrovac

Petak, 4. novembar 2011.

Šezdeset četvrta sednica Odbora za nauku i tehnološki razvoj

Članovi Odbora za nauku i tehnološki razvoj održali su 4. novembra sednicu Odbora izvan sedišta Narodne skupštine, u Bačkom Petrovcu, u Odeljenju za organsku proizvodnju i biodiverzitet Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.


Sednici je predsedavao predsednik Odbora Srboljub Živanović, a sednici su prisustvovali direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo prof. dr Borislav Kobiljski sa saradnicima i državni sekretar Ministastva prosvete i nauke prof. dr Radivoje Mitrović.

Direktor Instituta prof. dr Kobiljski predstavio je organizacionu strukturu i rad Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, koji je osnovan 1938. godine. Istakao je da Institut nastoji da poveže bazična istraživanja sa primenjenim istraživanjima, tržištem i poljoprivrednim proizvođačima. Posebno se osvrnuo na Odeljenje za biotehnologiju, gde se primenjuju najnovije metode biotehnologije za oplemenjivanje biljnih sorti. Prof. dr Kobiljski je naglasio da je Institut veliki izvoznik semena na inostrana tržišta.

Državni sekretar Ministastva prosvete i nauke prof. dr Radivoje Mitrović istakao je da rad Instituta za ratarstvo i povrtarstvo predstavlja primer dobre prakse u Srbiji.

U nastavku sednice, članovi Odbora razgovarali su sa predstavnicima Instituta i Ministarstva o položaju Instituta na srpskom tržištu, o plasmanu robe na inostrana tržišta, kao i o valorizaciji rada naučnika Instituta i o potrebi boljeg povezivanja nauke i nastave, tako što bi se omogućilo istraživačima Instituta da drže nastavu na doktorskim stidujama. Razgovaralo se i o komercijalnom aspektu rada Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, kao i o potrebi za boljoj informisanosti agronoma i proizvođača o rezultatima i postignućima Instituta u oplemenjivanju biljnih sorti.

Članovi Odbora posetili su i Odeljenje za kukuruz u Rimskim Šančevima, gde su se upoznali sa radom ovog Odeljenja, kao i Odeljenja za strna žita, a obišli su i Skladišno-distribuutivni centar Instituta u Rimskim Šančevima.

Backi Petrovac: Foto galerija

Ostale sednice ovog odbora

Ponedeljak, 12. februar 2018. 21. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Svrljig Ima fotografija Ima video snimaka
Četvrtak, 28. septembar 2017. 16. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Bosilegrad Ima fotografija Ima video snimaka
Sreda, 12. jul 2017. 12. sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Crna Trava Ima fotografija Ima video snimaka

Obratite se odboru Narodne skupštine

Popunite formular i pošaljite poruku

Ukoliko želite da se obratite nekom od odobra Narodne skupštine, popunite formular prikazan ispod sa neophodnim podacima i kliknite na dugme Pošalji.

**Od tri ponuđena kontakta (telefon, adresa i e-mail) obavezno je popuniti bar jedan.

Poruka može imati maksimalno 1000 karaktera.

Polja obeležena zvezdicom (*) su neophodna da biste poslali formular.

Sednice odbora van sedišta Narodne skupštine se organizuju i ova podstrana je izrađena uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta „Jačanje nadzorne uloge i javnosti u radu Narodne skupštine”.
Stavovi i sadržaj na ovoj podstrani ne predstavljaju nužno stanovište UNDP i SDC.