Ponedeljak, 8. maj 2006. - Četvrtak, 25. maj 2006.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2006. godini.

Narodna skupština je za Četvrtu sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2006. godini, koju je predsednik Narodne skupštine Predrag Marković sazvao za 8. maj, sa početkom u 10 časova, usvojila sledeći dnevni red:1.Predlog odluke o utvrđivanju Nacionalne strategije reforme pravosuđa, koji je podnela Vlada,2. Predlog zakonika o krivičnom postupku, koji je podnela Vlada, 3. Predlog zakona o obuci sudija, javnih tužilaca, zamenika javnih tužilaca i sudijskih i tužilačkih pomoćnika, koji je podnela Vlada,4. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o uređenju sudova, koji je podnela Vlada,5. Predlog zakona o arbitraži, koji je podnela Vlada,6. Predlog zakona o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine, koji je podnela Vlada,7. Predlog zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata, koji je podnela Vlada, 8. Predlog zakona o investicionim fondovima, koji je podnela Vlada,9. Predlog zakona o preuzimanju akcionarskih društava, koji je podnela Vlada ,10. Predlog zakona o računovodstu i reviziji, koji je podnela Vlada,11. Predlog zakona o javnim skijalištima, koji je podnela Vlada,12. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji, koji je podnela Grupa od 545.208 birača,13. Predlog zakona o osnivanju Akcionarskog društva `NIS-KAPITAL`, koji je podnela Grupa od 545.564 birača,14. Predlog zakona o osnivanju Akcionarskog društva `EPS-KAPITAL`, koji je podnela Grupa od 542.592 birača,15. Predlog zakona o osnivanju Akcionarskog društva `PTT-KAPITAL`, koji je podnela Grupa od 546.921 birača,16. Predlog zakona o vraćanju (restituciji) imovine crkvama i verskim zajednicama, koji je podnela Vlada,17. Izbor članova Programskog odbora Radiodifuzne ustanove Srbije, na predlog Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije i na predlog Republičke radiodifuzne agencije.


Narodna skupština je za Četvrtu sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2006. godini, koju je predsednik Narodne skupštine Predrag Marković sazvao za 8. maj, sa početkom u 10 časova, usvojila sledeći dnevni red:

1.Predlog odluke o utvrđivanju Nacionalne strategije reforme pravosuđa, koji je podnela Vlada,

2. Predlog zakonika o krivičnom postupku, koji je podnela Vlada,

3. Predlog zakona o obuci sudija, javnih tužilaca, zamenika javnih tužilaca i sudijskih i tužilačkih pomoćnika, koji je podnela Vlada,

4. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o uređenju sudova, koji je podnela Vlada,

5. Predlog zakona o arbitraži, koji je podnela Vlada,

6. Predlog zakona o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine, koji je podnela Vlada,

7. Predlog zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata, koji je podnela Vlada,

8. Predlog zakona o investicionim fondovima, koji je podnela Vlada,

9. Predlog zakona o preuzimanju akcionarskih društava, koji je podnela Vlada ,

10. Predlog zakona o računovodstu i reviziji, koji je podnela Vlada,

11. Predlog zakona o javnim skijalištima, koji je podnela Vlada,

12. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji, koji je podnela Grupa od 545.208 birača,

13. Predlog zakona o osnivanju Akcionarskog društva `NIS-KAPITAL`, koji je podnela Grupa od 545.564 birača,

14. Predlog zakona o osnivanju Akcionarskog društva `EPS-KAPITAL`, koji je podnela Grupa od 542.592 birača,

15. Predlog zakona o osnivanju Akcionarskog društva `PTT-KAPITAL`, koji je podnela Grupa od 546.921 birača,

16. Predlog zakona o vraćanju (restituciji) imovine crkvama i verskim zajednicama, koji je podnela Vlada,

17. Izbor članova Programskog odbora Radiodifuzne ustanove Srbije, na predlog Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije i na predlog Republičke radiodifuzne agencije.

Na početku prvog dana rada, pošto je obaveštena da je Miroljub Labus podneo ostavku na funkciju potpredsednika Vlade, Narodna skupština je konstatovala da je prestao mandat potpredsedniku Vlade Miroljubu Labusu.

Na početku načelnog pretresa o Predlogu odluke o utvrđivanju Nacionalne strategije reforme pravosuđa, narodnim poslanicima se obratio ministar pravde Zoran Stojković. Istakavši da se strategija zasniva na načelima nezavisnosti, javnosti, odgovornosti i efikasnosti, ministar Stojković je rekao da će cilj strategije biti postignut ukoliko se ostvare ova četiri načela, odnosno biće uspostavljena vladavinaprava i sigurnosti građana, kao osnovni uslov za vraćanje poverenja u sudove. Za potpunu primenu strategije neophodno je donošenjenovog ustava, dodao je ministar i osvrnuo se na pojedina predložena rešenja.

Do kraja radnog dana Narodna skupština je obavila pretres u načelu o Predlogu odluke o utvrđivanju Nacionalne strategije reforme pravosuđa.

Drugog dana rada (9. maj) Narodna skupština je zaključila zajednički načelni pretres o Predlogu zakonika o krivičnom postupku, Predlogu zakona o obuci sudija, javnih tužilaca, zamenika javnih tužilaca i sudijskih i tužilačkih pomoćnika i Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o uređenju sudova.

Na početku trećeg dana rada (10. maj) narodnim poslanicima je o značaju donošenja zakona o arbitraži i o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine govorio ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom dr Milan Parivodić.

Do kraja dana Narodna skupština je obavila zajednički načelni pretres o Predlogu zakona o arbitraži i Predlogu zakona o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine.

Narodna skupština je četvrtog dana rada (11. maj) obavila zajednički načelni pretres o predlozima zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata, o investicionim fondovima, o preuzimanju akcionarskih društava i o računovodstvu i reviziji. O svakom predloženom zakonskom predlogu narodnim poslanicima je, u svojstvu predstavnika predlagača, govorio ministar finansija Mlađan Dinkić, pojasnivši najznačajnija rešenja u ova četiri važna sistemska zakona.

U prepodnevnom radu, petog dana rada ( 12. maj), Narodna skupština je hbavila zajednički načelni pretres o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji i predlozima zakona o osnivanju akcionarskih fondova „NIS-KAPITAL“, „EPS-KAPITAL“ i „PTT-KAPITAL“, uz učešće u raspravi predstavnika predlagača Branka Pavlovića, Veljka Miloševića, Miroslava Veličkovića, Zorana Mrvaljevića, Relje Popovića i Dušana Uzelca.

Narodna skupština je u popodnevnom radu sednice obavila načelni pretres o Predlogu zakona o vraćanju (restituciji) imovine crkvama i verskim zajednicama. Na početku rasprave narodnim poslanicima je o važnosti donošenja zakona i njegovim rešenjima govorio ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom dr Milan Parivodić.

Šestog dana rada (16. maj) Narodna skupština je, na početku rada, konstatovala da je prestao mandat, pre isteka vremena na koje su izabrani. narodnim poslanicima Goranu Paunoviću i Kseniji Milivojević, izabranim sa Izborne liste G17 PLUS-Miroljub Labus, danom podnošenja ostavke. Takođe, na osnovu Izveštaja Republičke izborne komisije i Izveštaja i predloga Administrativnog odbora, Narodna skupština je konstatovala potvrđivanje mandata narodnim poslanicima Momčilu Spasiću i Zoranu Subotičkom, izabranim sa Izborne liste G 17 PLUS-Miroljub Labus.

Narodna skupština je, nastavljajući rad prema dnevnom redu, obavila jedinstveni pretres o izboru članova Programskog odbora Radiodifuzne ustanove Srbije.

Produživši rad, Narodna skupština je, uz učešće ministra pravde Zorana Stojkovića, obavila pretres u pojedinostima o Predlogu zakonika o krivičnom postupku.

Sedmog dana rada (17. maj) Narodna skupština je obavila pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o obuci sudija, javnih tužilaca, zamenika javnih tužilaca i sudijskih i tužilačkih pomoćnika, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o uređenju sudova i o Predlogu zakona o arbitraži.

U prepodnevnom delu osmog dana rada (18. maj), Narodna skupština je obavila pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine.

Narodna skupština je konstatovala potvrđivanje mandata narodnim poslanicima Saši Vitoševića i Vesni Raca Radisavljević.

U nastavku rada Narodna skupština je obavila pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata.

Devetog dana rada (19. maj) Narodna skupština je obavila pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o investicionim fondovima.

Narodna skupština je desetog dana rada (22. maj) obavila pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o preuzimanju akcionarskih društava i oPredlogu zakona o računovodstvu i reviziji.

Jedanaestog dana rada (23. maj) Narodna skupština je obavila pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o javnim skijalištima, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji, kao i predlozima zakona o osnivanju akcionarskih društava „NIS-KAPITAL“, „EPS-KAPITAL“ i „PTT-KAPITAL“.

Povodom iznenadne smrti narodnog poslanika dr Miroslava Nedeljkovića kome je pozlilo nakon izlaganja za skupštinskom govornicom, Narodna skupština mu je minutom ćutanja odala poštu.

Predsednik Predrag Marković je, obraćajući se javnosti, rekao da 250 legitimno izabranih pojedinaca pradstavljaju najviši predstavnički dom, tvoreći politički život i život države. Politički i život države se ne prekida, taj proces izgradnje institucija i parlamentarizma napreduje, a život pojedinaca, na žalost, može da se prekine. Tog rizika su, po rečima predsednika Markovića, svesni poslanici koji odgovorno rade svih 365 dana zasedanja Skupštine, ali to moraju da imaju u vidu i njihove porodice, pa i cela javnost. Od početka rada ovog saziva Skupštine do sada, nisu među živima četiri narodna poslanika, koji su, preuzevši funkciju narodnog poslanika, preuzeli punu odgovornost i rizik neprekidnog rada po cenu ličnih žrtava i gubitaka, dodao je Predrag Marković i izrazio iskreno saučešće porodici narodnog poslanika Miroslava Nedeljkovića.

Narodna skupština je, dvanaestog dana rada (24. maj) pre pauze, date povodom tragičnog događaja, konstatovala da je prestao mandat, pre vremena na koje je izabran, narodnom poslaniku Srboljubu Marinkoviću, izabranom sa Izborne liste Srpska radikalna stranka –dr Vojislav Šešelj, danom podnošenja ostavke.

Na predlog narodnih poslanika Miloljuba Albijanića i Miloša Aligrudića, predsednika poslaničkih grupa G17 PLUS i Demokratske stranke Srbije, u dnevni red sednice je, po hitnom postupku, uvršten Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o izboru članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije.

Narodna skupština je započela pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o vraćanju (restituciji)imovine crkvama i verskim zajednicama.

Narodna skupština je, trinaestog dana rada (25. maj) u prepodnevnom delu obavila pretres u pojedinostima o Predlogu zakona o vraćanju (restituciji) imovine crkvama i verskim zajednicama i obavila jedinstveni pretres i predlozima odluka o izmenama i dopunama Odluke o izboru članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije.

Narodna skupština je na osnovu Izveštaja Republičke izborne komisije o izboru narodnog poslanika radi popune upražnjenog poslaničkog mesta u Narodnoj skupštini Republike Srbije i Izveštaja i Predloga Administrativnog odbora konstatovala potvrđivanje mandata narodnom poslaniku Zvonku Mihajloviću, izabranom sa Izborne liste Srpska radikalna stranka-dr Vojislav Šešelj.

Pošto je zaključena rasprava o svim tačkama dnevnog reda ove sednice, predsednik Predrag Marković je, posle jednosatne pauze, odredio Dan za glasanje.

U Danu za glasanje Narodna skupština je usvojila u celini Predlog odluke o utvrđivanju Nacionalne strategije reforme pravosuđa, Predlog zakonika o krivičnom postupku, Predlog zakona o obuci sudija, javnih tužilaca, zamenika javnih tužilaca i sudijskih i tužilačkih pomoćnika i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o uređenju sudova.

U nastavku rada, Narodna skupština je usvojila u celini Predlog zakona o arbitraži, Predlog zakona o posebnim ovlašćenjima radi efikasne zaštite prava intelektualne svojine, zatim Predlog zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata, Predlog zakona o investicionim fondovima, Predlog zakona o preuzimanju akcionarskih društava, Predlog zakona o računovodstvu i reviziji, kao i Predlog zakona o javnim skijalištima.

Narodna skupština nije usvojila u načelu Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privatizaciji, kao ni predloge zakona o osnivanju akcionarskih društava „NIS-KAPITAL“, „EPS-KAPITAL“ i „PTT-KAPITAL“.

Narodna skupština je usvojila u celini Predlog zakona o vraćanju (restituciji)imovine crkvama i verskim zajednicama, izabrala članove Programskog odbora Radiodifuzne ustanove Srbije i usvojila u celini predloge odluka o izmenama i dopunama Odluke o izboru članova odbora Narodne skupštine Republike Srbije.

Pošto je obavila razmatranje svih tačaka dnevnog reda ove sednice i odlučivanje o njima, predsednik Marković je zaključio Četvrtu sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2006. godini.