Sreda, 3. oktobar 2007.

Četvrta sednica Odbora za saobraćaj i veze

Odbor za saobraćaj i veze je na Četvrtoj sednici, održanoj 3. oktobra, razmotrio predloge zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji (Železnice Srbije-Vozna sredstva) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj, potvrđivanju Ugovora o garanciji između Republike Srbije i Evropske investicione banke (Projekat obnove železnica II), potvrđivanju Sporazuma o uspostavljanju železničke mreže visoke performanse u jugoistočnoj Evropi, potvrđivanju Protokola od 3. juna 1999. godine o izmenama Konvencije o međunarodnim železničkim prevozima (COTIF) od 9. maja 1980. godine (protokol iz 1999.) i Konvencije o međunarodnim železničkim prevozima (COTIF) od 9. maja 1980. godine u verziji na osnovu Protokola o izmenama od 3. juna 1999. godine i potvrđivanju akata Svetskog poštanskog saveza.Odbor za saobraćaj i veze je na Četvrtoj sednici, održanoj 3. oktobra, razmotrio predloge zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji (Železnice Srbije-Vozna sredstva) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj, potvrđivanju Ugovora o garanciji između Republike Srbije i Evropske investicione banke (Projekat obnove železnica II), potvrđivanju Sporazuma o uspostavljanju železničke mreže visoke performanse u jugoistočnoj Evropi, potvrđivanju Protokola od 3. juna 1999. godine o izmenama Konvencije o međunarodnim železničkim prevozima (COTIF) od 9. maja 1980. godine (protokol iz 1999.) i Konvencije o međunarodnim železničkim prevozima (COTIF) od 9. maja 1980. godine u verziji na osnovu Protokola o izmenama od 3. juna 1999. godine i potvrđivanju akata Svetskog poštanskog saveza.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora Vladan Vučićević. Sednici su prisustvovali Miodrag Jocić, državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu, Dejan Lasica, pomoćnik za železnički saobraćaj u Ministarstvu, Milenko Cvetinović, državni sekretar u Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo, Vanja Mijatović, savetnik u Ministarstvu, kao i generalni direktor ŽTP-a Milanko Šarančić i Bojan Ilkić, pomoćnik generalnog direktora ŽTP-a.

Na predlog člana Odbora Zorana Šamija, dnevni red sednice je proširen još jednom tačkom – dogovor o budućoj saradnji Odbora sa resornim ministarstvima.

Članovi Odbora su vodili objedinjenu raspravu po prve četiri tačke dnevnog reda.

Dejan Lasica, pomoćnik za železnički saobraćaj u Ministarstvu za infrastrukturu je predstavio članovima Odbora sva četiri predloga zakona istakavši da se Ugovor o garanciji između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj odnosi na sredstva za obnovu voznog parka tj. nabavku teretnih vagona, a da se Ugovor o garanciji između Republike Srbije i Evropske investicione banke odnosi na sredstva u iznosu od 80 miliona evra za obnovu železničke infrastrukture, posebno na tri deonice Niš-Dimitrovgrad, Ćuprija-Paraćin i Golubinci-Batajnica. Sporazum o uspostavljanju železničke mreže visoke performanse u jugoistočnoj Evropi se odnosi na regionalno povezivanje u putničkom i teretnom saobraćaju, i njegovo potvrđivanje ne iziskuje dodatna finansijska sredstva. On je članovima Odbora obrazložio i važnost ratifikovanja COTIF Protokola.

Milenko Cvetinović, državni sekretar u Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo predstavio je Predlog zakona o potvrđivanju akata Svetskog poštanskog saveza uz napomenu da je ovu ratifikaciju trebalo uraditi još pre par godina, jer su doneta 2004. godine, kao i da su sredstva za njihovu realizaciju predviđena budžetom.

Nakon rasprave o predloženim zakonima članovi Odbora su ih jednogasno prihvatili.

U nastavku rada dogovoreno je da se na naredne sednice Odbora pozovu ministar za infrastrukturu i ministar za telekomunikacije i informatičko društvo, kako bi se u saradnji sa članovima Odbora izradili predlozi za budžet za narednu godinu i pokrenula diskusija po otvorenim pitanjima na sednicama Odbora.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6