Petak, 30. septembar 2016.

Četvrta sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku

Na sednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku članovima Odbora predstavljena je prezentacija stanja u evropskim integracijama Srbije iz oblasti energetike, koju je članovima obrazložio Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.


Kopač je obrazložio proces implementiranja ugovora o Energetskoj zajednici koji je Evropska unija potpisala sa osam ugovornih strana iz regiona jugoistočne Evrope i Crnog mora, a koji obuhvata električnu energiju, gas, životnu sredinu, obnovljivu energiju, naftu, energetsku efikasnost, konkurenciju i statistiku.

Na sednici je istaknuto da su glavni ciljevi ugovora privlačenje investicija u proizvodnji električne energije i mreže kako bi se obezbedilo stabilno energetsko snabdevanje, kao glavni element za ekonomski razvoj, uspostavljanje prekogranične trgovine energijom, unapređivanje životne sredine, jačanje sigurnosti snabdevanja i konkurencije na regionalnom nivou.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice je naveo da pored toga što je Republika Srbija prva ugovorna strana u Energetskoj zajednici koja je prenela Treći energetski paket u svoje nacionalno zakonodavstvo i jedina koja je to učinila u roku, nije razdvojila delatnosti operatora sistema u vertikalno integrisanim preduzećima Srbijagas i Jugorosgaz.

Predsednica Odbora navela je da je zajednički interes Republike Srbije i Energetske zajednice da se kroz zajednički dijalog reše svi problemi i ostvare ciljevi i dodala da se na narednom ministarskom sastanku koji je zakazan za 14. oktobar, nada dobrim partnerskim odnosima i novom napretku koji će olakšati poziciju Republike Srbije.

Sednicom je predsedavala Snežana B. Petrović, a prisustvovali su i članovi i zamenici članova Odbora, dr Aleksandra Tomić, Dragomir Karić, Blaža Knežević, Radmilo Kostić, Zoran Bojanić, Ivan Manojlović, Snežana Paunović, Tomislav Ljubenović, Aleksandar Stevanović, Dejan Nikolić, prof. dr Vladimir Marinković, Nataša Mihailović Vacić, mr Ivan Kostić, Gorica Gajić i Vojislav Vujić.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Petak, 30. septembar 2016. | Četvrta sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku 30.09.2016.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1