Petak, 27. januar 2023.

Četvrta sednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti

Odbor za kontrolu službi bezbednosti održao je, 27. januara 2023. godine, Četvrtu sednicu Odbora. Na sednici koja je bila zatvorena za javnost Odbor je razmatrao i usvojio redovne izveštaje o radu Vojnobezbednosne agencije, koji obuhvataju period od 1. oktobra 2021. godine do 30. septembra 2022. godine.


Članovi Odbora pozitivno su ocenili izveštaje Vojnobezbednosne agencije i konstatovali da je u izveštajnom periodu Vojnobezbednosna agencija realizovala sve planirane i vanredne zadatke iz svojih nadležnosti propisanih zakonom.

Imajući u vidu aktuelna dešavanja direktor Vojnobezbednosne agencije upoznao je članove Odbora sa bezbednosnom situacijom i razvojem događaja na Kosovu i Metohiji, kao i sa njihovim potencijalnim uticajem na stanje bezbednosti Republike Srbije. Ocenjeno je da je Vojnobezbednosna agencija u svakom trenutku spremna da odgovori na sve bezbednosne izazove i izvrši sve zadatke koji se pred nju postave.

Na zahtev predsednika Odbora Igora Bečića, direktor Vojnobezbednosne agencije informisao je prisutne da su netačne medijske informacije koje se odnose na prisustvo Vagner u Republici Srbiji, kao i da niti jedan pripadnik Vojske Srbije, aktivni ili penzionisani, ne učestvuje u aktivnostima ove grupe. Ocenjeno je da se plasiranje netačnih informacija o prisustvu Vagner grupe u Srbiji vremenski poklapa sa porastom tenzija na Kosovu i Metohiji, te da su ovakve potpuno netačne medijske informacije deo aktivnosti usmerenih na diskreditaciju Republike Srbije i državnog rukovodstva, i da je stoga neophodno jasno demantovati ove informacije i tako sprečiti urušavanje ugleda Republike Srbije u međunarodnoj javnosti.

Pozitivno je ocenjena saradnja Vojnobezbednosne agencije sa organima rukovođenja i komandovanja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i koordinirani rad sa drugim službama bezbednosti i saradnja sa nadležnim državnim organima, što je rezultiralo realnim procenama i predviđanjima razvoja pojedinih bezbednosnih pojava i rizika i omogućilo da Vojnobezbednosna agencija pravovremeno otkriva indikatore ugrožavanja bezbednosti sistema odbrane i preduzima adekvatne mere iz svoje nadležnosti.

Članovi Odbora konstatovali su da su u izveštajnom periodu operativnim radom prikupljeni značajni podaci o delatnosti i namerama nosilaca rizika i pretnji, kao i da je Vojnobezbednosna agencija preduzimala efikasne mere kontraobaveštajne i bezbednosne zaštite i pravovremeno i kvalitetno informisala nadležne organe i organe rukovođenja i komandovanja u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti.

Sednici je predsedavao mr Igor Bečić, predsednik Odbora, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora: Aleksandar Marković, Aleksandar Mirković, Darko Jovanović, Vladan Zagrađanin, Pavle Grbović, Nenad Tomašević i Vladimir Gajić.


Odbori vezani za ovu aktivnost