Utorak, 3. april 2012.

Četrdeseta sednica Odbora za poljoprivredu

Na četrdesetoj sednici Odbora za poljoprivredu, članovi Odbora su razmatrali donete uredbe o raspodeli budžeta za 2012. godinu.


Sednici je predsedavao predsednik Odbora prof. dr Zoran Mašić, a sednici su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i predstavnici Organizacionog odbora nezadovoljnih poljoprivrednika.
Pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović naglasio je da je Vlada usvojila Uredbu o regresiranju dizel goriva, kao i uredbe za podsticanje ratarske proizvodnje: Uredbu o uslovima i načinu korišćenja premije za proizvodnju duvana u listu, Uredbu o uslovima i načinu korišćenja premije za proizvodnju žitarica i krompira i Uredbu o uslovima i načinu korišćenja premije za industrijsko bilje. Cilj ovih uredbi je povećanje proizvodnje, povećanje izvoza, kao i dobijanje više subvencija, istakao je Milovanović.
Miroslav Ivković, ispred Organizacionog odbora nezadovoljnih poljoprivrednika, istakao je da primena nove politike subvencionisanja po prinosu, a ne po hektaru tj. po površini, može da bude problematična za male poljoprivrednike, istakavši da se sistem subvencionisanja po hektaru koristi svuda u Evropi.
Članovi Odbora su diskutovali o ovim uredbama, a takođe su se složili da subvencionisanje treba da se poveća i za oblasti voćarstva i povrtarstva.
U nastavku sednice Odbor je većinom glasova doneo zaključak kojim se predlaže Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i Vladi da ukine donete uredbe, a posebno Uredbu o regresiranju dizel goriva i uredbe za podsticanje ratarske proizvodnje, kao i zaključak kojim se podržava zahtev Organizacionog odbora nezadovoljnih poljoprivrednika da se razmotre zahtevi poljoprivredne proizvodnje i da se njihovi zahtevi proslede predsedniku Republike, predsedniku Vlade i ministru poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
sreda, 6. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja