Četvrtak, 19. januar 2012.

Četrdeset sedma sednica Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja

Odbor za rad, boračka i socijalna pitanja održao je 19. januara 2012. godine Četrdeset sedmu sednicu. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Meho Omerović, a prisustvovali su državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Radina Todović, pomoćnik ministra u Ministarstvu rada i socijalne politike Zoran Milošević i pomoćnica ministra ekonomije i regionalanog razvoja Ljiljana Džuver.


Članovi Odbora razmatrali su Predlog zakona o zapošljavanju stranaca, u načelu i Predlog zakona o pretvaranju dospelih, a neizmirenih obaveza prema korisnicima vojnih penzija u javni dug Republike Srbije, u načelu.

Pomoćnica ministra ekonomije i regionalanog razvoja Ljiljana Džuver istakla je da su Zakon o strancima i Zakon o uslovima za zasnivanje radnog odnosa sa starnim državljanima osnov za donošenje ovog Predloga zakona, koji jasno precizira uslove za zapošljavanje stranaca, vrste dozvola za rad, prava na jednak položaj stranih državljana, obavezu evidencije zaposlenih, kao i kaznene odredbe za nepoštovanje odredbi ovog Predloga zakona.

Predstavljajući Predlog zakona o pretvaranju dospelih, a neizmirenih obaveza prema korisnicima vojnih penzija u javni dug Republike Srbije državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike Radina Todović naglasila je da država mora da isplati dospele, a neispunjene obaveze Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika nastale po osnovu delimičnog usklađivanja penzija i novčanih naknada prema korisnicima vojnih penzija. Sredstva za izmirenje obaveza obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije, a Vlada će svojim aktom odrediti datume izmirivanja obaveza korisnicima prava, odnosno datume isplate, navela je Todović.

Nakon rasprave, članovi Odbora usvojili su predloge zakona u načelu.

U nastavku sednice članovi Odbora odlučili su da se informacija o sudskoj presudi o otpuštanju radnika preduzeća “RS Partners” iz Surdulice dostavi Inspektoratu za rad na dalje postupanje.

Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1